Debitul Dunării la Baziaș aproape de cea mai mică valoare înregistrată. Ce rezerve de apă mai sunt în București

Debitul Dunării la Baziaș aproape de cea mai mică valoare înregistrată. Ce rezerve de apă mai sunt în București

Debitul Dunării la Baziaș ar putea ajunge la 1850 mc/s în data de 29 iulie, apropiindu-se astfel de cel mai mic debit, de 1580 cm/s. înregistrat în 1992, a anunțat Administrația Națională Apele Române (ANAR). Autoritatea a prezentat cifre comparative din care rezultă o scădere a volumelor de apă.

România se confruntă cu o scădere a volumului de apă din rezerve. Cu toate acestea, Administrația Națională a Apelor Române a declarat că Bucureștiul nu are probleme cu rezerva de apă. Într-un comunicat emis de Apele române se arată că: ”Echipele noastre, alături de reprezentanții Hidroelectrica, fac eforturi în gestionarea volumelor de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare în direcția atenuării pe cât posibil a tendinței de scădere a rezervei de apă”.

Cifrele din prezent ale apelor din România

În cifre, comparativ cu acum două săptămâni, 5 iulie, situația se prezintă astfel în acest moment:

 Volum de apă: 3,30 miliarde de metri cubi < 3,45 miliarde de metri cubi de apă;

- Coeficientul de umplere: 76,23% < 82%; - Rezerva de nivel la Cernavodă: 56 cm < 1,02 cm (peste nivelul de atenționare); - Debitul Dunării la intrarea în țară: 2050 mc/s în scădere față de 3000 mc/s.

Debitul Dunării la Baziaş aproape de cea mai mică valoare înregistrată

În același comunicat emis de ANAR, a fost pusă problema debitului Dunării la Baziaș. Potrivit prognozei pentru Dunăre emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul fluviului la Baziaș a fost de 1850 mc/s în data de 29 iulie. Cel mai mic debit al Dunării s-a înregistrat în 1992 când a fost de 1580 cm/s.

Rezerva de apă este disponibilă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. De asemenea, reprezentanții ANAR au mai transmis că Bucureștiul  nu are probleme cu rezerva de apa: 13,34 mil de mc de apă în Lacul Morii, coeficientul de umplere: 90,75%. Restricțiile în alimentarea cu apă (centralizat sau din foraje) sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte pentru a avea timp să își umple rezervoarele de înmagazinare a apei. Pentru zonele cele mai expuse fenomenului de secetă (în special în localitățile mici și mediul rural din zona Moldovei), populația este ajutată de autoritățile locale și Inspectoratele Județene de Situații de Urgență care asigură necesarul de apă pentru oameni și animale, potrivit ANAR.

Ne puteți urmări și pe Google News