Apocalipsa se amână puțin. Apele Române: Seceta nu a atins nivelul din 2003, 2007 sau 2012

Apocalipsa se amână puțin. Apele Române: Seceta nu a atins nivelul din 2003, 2007 sau 2012Sursa foto: Arhiva EVZ

Seceta din această perioadă afectează în special orașele mici și zona rurală. În aceste zone, rețelele de apă și canalizare sunt subdimensionate sau inexistente, atrage atenția Administrația Națională „Apele Române”.

În marile orașe nu a fost pusă, în acest moment, problema lipsei de apă. Cu toate acestea, apa trebuie economisită. În plus, acolo unde există posibilitatea, trebuie apelat la alternative de stocare și de recirculare.

Rezerva de apă din lacurile de acumulare din țara noastră este în prezent de peste cinci miliarde de metri cubi. În condițiile în care cerința pentru alimentarea cu apă a populației este de aproximativ un miliard de metri cubi, oferă asigurări Administrația Națională „Apele Române”.

Ce spun reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române”

După cum se arată într-un comunicat, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 80%, iar potrivit estimărilor, până la sfârșitul lunii, printr-o gestionare eficientă, coeficientul de umplere ar putea fi menținut la un nivel de peste 70%.

Reprezentanții instituției au făcut totodată un apel la calm și responsabilitate, în eventualitatea apariției unor probleme punctuale în alimentarea cu apă. Ei au precizat că evenimentele din acest an nu au ajuns la amploarea fenomenelor semnalate în 2003, 2007 sau 2012.

Seceta din acest an

În 2022, seceta a făcut ravagii în România. Efectele ei sunt din ce în ce mai vizibile în domeniul agricol și nu numai. În mijlocul fluviului Dunărea au apărut dune de nisip. Acest lucru s-a întâmplat după ce nivelul apei a scăzut cu peste jumătate de metru în doar o săptămână, ceea ce înseamnă un pericol mare pentru transportul fluvial.

În județul Vrancea, peste 40% din suprafața cultivată cu cereale este afectată drastic. Potrivit Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea, suprafețe cultivate cu cereale din județul lor au un grad de afectare ca urmare a secetei de aproape 100%.

În condițiile în care, în anul 2022 a plouat de două ori mai puțin decât era necesar de la începutul anului, culturile de grâu, secară sau rapiță sunt compromise. Zonele cele mai afectate din toată țara sunt: Moldova, Dobrogea, Centrul și sudul Olteniei, centrul și partea estică a Transilvaniei, vestul Banatului și al Crișanei.

Ne puteți urmări și pe Google News