De unde pot cumpăra românii acțiuni la Hidroelectrica. De câți bani ai nevoie pentru a deveni acționar la compania de energie

De unde pot cumpăra românii acțiuni la Hidroelectrica. De câți bani ai nevoie pentru a deveni acționar la compania de energie Hidroelectrica a semnat contracte păguboase cu elvețienii de la Alpiq AG Sursa foto: EVZ

Astăzi este doua zi a subscrierilor la oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica. Vineri, în prima zi a ofertei, valoarea subscrierilor a depăşit orice aşteptări, ajungând la aproape 400 de milioane de lei.

Fondul Proprietatea a scos la vânzare aproximativ 17% din totalul acţiunilor deţinute la Hidroelectrica, în valoare de aproape miliarde de lei. Statul român rămâne acţionar majoritar şi nu vinde nicio acţiune la cea mai valoroasă companie românească, a cărei valoare de piaţa este estimată la aproape 50 de miliarde de lei, aproximativ 10 miliarde de euro.

Românii pot cumpara acţiuni la Hirdorelectrica prin intermediarii oficiali ai ofertei, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi prin intermediul caselor de brokeraj.

Subscrierea minimă la Hidroelectrica este de 50 de acțiuni

Vânzarea acțiunilor Hidroelectrica este cea mai mare ofertă publică inițială în România, în Europa Centrală și de Est și posibil în toată Europa pentru acest an, potrivit analiștilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Micii investitori, persoane fizice, pot cumpăra acțiuni doar prin brokeri, la prețul fix de 112 lei. Subscrierea minimă este de 50 de acțiuni, adică 5.600 lei.

Perioada de subscriere se va încheia pe 4 iulie, la ora 12:00.

Când se va lista Hidroelectrica la Bursa de Valori București (BVB)

Dacă oferta se va încheia cu succes, de pe 12 iulie Hidroelectrica va începe oficial tranzacționarea la Bursa de Valori București (BVB). Pe lângă investitori persoane fizice, trei grupuri de investitori instituționali români au ajuns la un acord cu Fondul Proprietatea pentru achiziționarea de acțiuni Hidroelectrica în valoare de 2,2 miliarde de lei.

„După acest proces de IPO, sigur că ne vom focusa pe ceea ce înseamnă zona de investiții, pe ceea ce înseamnă zona de creștere a activității de furnizare, astfel încât nu numai să avem rezultatele de până acum, dar să avem și o creștere, pentru că, așa cum arată Hidroelectrica astăzi, ca cel mai mare producător de energie din România, o energie 100% verde, are și o serie de oportunități generate de tranziția energetică și dorim să fim principalul pilon care să asigure această tranziție energetică”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, citat de Rador.

Statul român deține 80% din acțiunile Hidroelectrica

Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, deținută în proporție de 80% de statul român și 20% de către Fondul Proprietatea. Compania produce și furnizează energie electrică pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale și microcentrale pe care le administrează, dar și din segmentul de energie eoliană.

Listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti este cea mai mare din istoria pieţei noastre de capital şi chiar din regiune, sunt de părere economiștii.