Conducerea Hidroelectrica recunoaște că prețurile la energie au fost crescute exagerat în 2022. Românii au plătit

Conducerea Hidroelectrica recunoaște că prețurile la energie au fost crescute exagerat în 2022. Românii au plătit

Preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a recunoscut că prețurile la energie au fost majorate semnificativ în anul 2022. Oficialul companiei a explicat că toate creșterile de preț s-au produs în urma anumitor probleme privind reglementările din piaţă.

Bogdan Badea a ținut o conferință de presă vineri, 23 iunie, în timpul căreia a fost întrebat cum va fi influențat prețul energiei electrice din România în urma listării la Bursă a companiei Hidroelectrica. El a vorbit și despre prioritățile pe care compania le are în acest moment, făcând referire la diversificarea portofoliului și creșterea capacității de producție.

În același timp, Badea a subliniat că dorința conducerii companiei este de a diversifica și să crească accelerat capacitatea de producție pentru că România are nevoie de acest lucru. Preşedintele directoratului Hidroelectrica a mai adăugat că în acest moment compania are în derulare mai multe proiecte în domeniul fotovoltaic, fotovoltaic flotant și eolian la care se lucrează în ritm alert.

„Ceea ce s-a întâmplat în jurul nostru în ultimii ani arată că e o nevoie acută de investiţii pe zona de producere şi în general în sistemul energetic pentru că nu este suficient să avem noi capacităţi de producţie trebuie să extindem capacitatea de interconectare, să extindem capacitatea de transport, deci este un efort conjugat al tuturor actorilor din sistemul energetic. Hidroelectrica prin profilul de companie verde pe care îl avem vom continua să investim în tehnologii exclusiv verzi”, a declarat Bogdan Badea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile crescute din 2022 la energie sunt o „situație excepțională”

Bogdan Badea a mai adăugat că majorările de preț la energie din anul 2022 au reprezentat o „situația excepțională”. De asemenea, oficialul Hidroelectrice a explicat că reglementările din piață au produs anumite „distorsiuni puternice”, fapt care a contribuit la creșterile de preț pe care românii au fost nevoiți să le suporte. Badea a conchis prin a spune că ultimele raportări ale Agenției Naționale de Reglementarea în Energie arată că Hidroelectrica a ajuns la o cotă de piață de 12%.

„A aratăt anumite vicii în ceea ce înseamnă reglementările din piaţă pentru că au fost nişte distorsiuni puternice generate de anumite comportamente nu neapărat adecvate ale unor actori din piaţă care s-au suprapus şi peste o conjuctură europeană complicată. Hidroelectrica a luat decizia să nu mai rămână un pur producător de energie, să se implice direct în ceea ce înseamnă furnizarea de energie electrică şi să facem acest lucru într-o manieră în care la consumatorul final să ajungă atât o energie 100% verde, dar şi la un preţ suportabil. Şi cred că acest efort se vede în acest moment”, a mai spus Bogdan Badea în timpul conferinței de presă.