Evenimentul Zilei > Social > Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia
Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia

Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia

Muncitorii de la Jucu sunt trimişi acasă în concediu fără plată, venitul lunar ajungând la 500-600 de lei. Nokia are mari probleme la nivel mondial, scăzându-i dramatic cota de piaţă.

Din spatele gardurilor de sârmă ghimpată şi a cerberilor care păzesc fabrica Nokia de la Jucu, un muncitor rupe tăcerea. Investiţia concernului finlandez provocase senzaţie în 2008, fabrica urmând să devină unul dintre cei mai mari exportatori ai României.
Dar Nokia are probleme mari la nivel mondial, înregistrând cea mai mare rată a scăderii cotei de piaţă din întreaga industrie. Salariile la Jucu sunt demne de lumea a treia: un muncitor este plătit cu 100-150 de euro lunar.
"Azi nu vii la lucru, deci nu te plătim"
Bogdan Colceriu lucrează pentru Nokia de trei ani iar cel mai mare salariu pe care l-a primit în acest an este de 600 de lei. Pentru că nu sunt comenzi, muncitorii sunt trimişi acasă în concediu fără plată. Colceriu a avut curajul să reclame situaţia la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj.
"Din câte ştiu eu doar muncitorul are dreptul de a solicita zile de concediu fără plată. Dacă cei de la companie vor să trimită oamenii acasă, singura cale este şomajul tehnic, caz în care angajatul ar primi 75% din salariu. La noi te sună dimineaţa de la fabrică şi te anunţă că azi nu mergi la lucru şi că ar fi mai bine să îţi iei o zi de concediu fără salariu", spune Colceriu.
Muncitorii de la Nokia stau mai mult pe acasă
Producţia a început să fie afectată începând cu luna martie, când toţi angajaţii au fost informaţi că, din cauza lipsei comenzilor, vor fi trimişi acasă, prin rotaţie, în concedii fără salariu. Muncitorul de la Nokia a făcut chiar un grafic cu numărul de zile în care a stat acasă, în concediul fără salariu, în ultimele luni. "În martie am stat patru zile, în aprilie – şase zile, în mai – trei zile, în iunie – două zile, în iulie – două zile iar în august numai o zi.
În mod normal aş câştiga 800 de lei, dar cu aceste zile tăiate am ajuns să câştig 500-600 de lei. În fiecare lună, muncitorii pierd cam 200 de lei pentru că stau mai mult pe acasă", a povestit Bogdan Colceriu. Muncitorul a cerut explicaţii conducerii fabricii. "Am depus plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj de unde am primit răspuns că, dacă nu îmi convine situaţia, să mă adresez justiţiei", mai spune tânărul.
Inspecţia muncii va merge în control
Articolul 153 din Codul Muncii prevede că doar angajaţii pot solicita concedii fără plată, în anumite condiţii stabilite în contractul colectiv de muncă sau a regulamentului intern. Această iniţiativă nu poate veni din partea companiilor.
Codul Muncii mai stabileşte că, pe durata reducerii sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj susţin că, în cursul săptămânii viitoare, vor merge în control la fabrica de telefoane mobile de la Jucu. În prima fază, directorul ITM Cluj, Emilian Roşca a spus că singura instituţie abilitată să rezolve această situaţie este doar justiţia; "Este un conflict de drepturi şi competenţa de rezolvare a acestui litigiu aparţine instanţei de judecată".
Sindicatele preferă salarii mai mici decât concedieri
Şeful sindicatului muncitorilor de la Nokia, Cristian Copil susţine că muncitorii şi-au dat acordul pentru a fi trimişi acasă. Directorul coordonator al Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş, spune că dreptatea e la mijloc. "Contractul de muncă prevede că angajatorul poate face uz, în limita a 15 zile pe an, de a-şi trimite angajaţii acasă în concedii fără salariu. Dar acelaşi contract prevede şi că, în lipsa comenzilor, compania trebuie să plătească şomaj tehnic", susţine Ilcaş.
Şeful celui mai mare sindicat din Ardeal crede că sindicatele au mai redus din pretenţii tocmai pentru a păstra numărul locurilor de muncă. "La Nokia s-a pus problema concedierii a 500 de angajaţi şi atunci s-a acceptat această clauză în contractul colectiv de muncă. La Nokia e posibil ca azi să nu aibă nicio comandă şi peste două zile să aibă de lucru. Nimeni nu lucrează pe stoc", a mai adăugat liderul de sindicat.
Aceeaşi explicaţie o oferă şi Anna Simai, managerul de comunicare al Nokia pe Europa Centrală: „Volumul nostru de muncă înregistrează, în mod natural, fluctuaţii şi de aceea există perioade în care forţa de muncă necesară este mai mică. Respectăm Codul Muncii în vigoare şi Contractul Colectiv semnat cu sindicatele".

"Te sună dimineaţa şi te anunţă că ar fi bine să îţi iei o zi de concediu fără salariu. Aşa se pune problema la Jucu."
BOGDAN COLCERIU, muncitor la Nokia România

NEÎMPLINIRI MĂREŢE
Calculele pe hârtie, total infirmate
În 2007, când Nokia a început lucrările la fabrica de telefoane mobile de la Jucu, toată lumea credea va va curge lapte şi miere. Autorităţile au construit chiar şi un terminal de cale ferată la 200 de metri de fabrică pentru a ajuta compania finlandeză să-şi transporte mai uşor angajaţii. În acest terminal CFR nu a oprit niciun tren, niciodată.
Tot atunci, directorul Agenţiei de Şomaj, Daniel Don spunea că în cinci ani, la Jucu vor lucra 15.000 de angajaţi. Au trecut aproape cinci ani de la această declaraţie iar numărul angajaţilor din fabrica de telefoane este de 1.200 de persoane.
În parcul industrial amenajat de către Guvern, la Jucu, contra sumei de 21 de milioane de euro, trebuiau efectuate alte investiţii pe orizontală, totul pentru Nokia, tipografie, fabrică de produs ambalaje etc., investiţii care nu s-au mai făcut. Din cauza crizei.
Citiţi şi:

  • România are 38 de companii în topul celor mai mari afaceri din Europa Centrală
  • Nokia închide centrul de cercetare din Cluj
  • Nokia, un milion de telefoane la Cluj

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: