De Paști, mielul importat e mai ieftin decât cel autohton

De Paști, mielul importat e mai ieftin decât cel autohton

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) a estimat că preţul cărnii de miel ar putea crește, în preajma Sărbătorilor Pascale, la 12-14 lei/kg în viu, faţă de 9-12 lei/kg cât se înregistrează în această perioadă în funcţie de zonă.

Nu cred că prețul cărnii de miel va crește peste 14 ron/ kg în viu”, a declarat, pentru EVZ, președintele ACEBOP Mary Pană. Întrebată de ce România continuă să exporte animale vii, adică materie primă fără valoarea adăugată, Mary Pană a răspuns că „întotdeauna țara a avut disponibilitate la miei, de Paște, și că întotdeauna a rămas, după sărbătoare, cu animale în plus, care au trebuit să plece spre Orientul Mijlociul, întrucât nu se mai cumpără la noi. Cu toate astea, avem o capacitate mică de abatorizare”. Un alt motiv constă în faptul că arabii doresc să achiziționeze animale vii, pentru a le pregăti tradițional, la fel cum fac românii cu porcul de Crăciun. Aceasta a mai menționat că există o balanță comercială între achiziții și export, și că astfel, de Paște, România importă mulți miei din alte state. ”Animalele sunt importate, sub formă de carcasă, în ultimele zile de valabilitate. Apoi sunt tranșate, reambalate și primesc un nou termen de valabilitate, de la 7 la 10 zile, în funcție de caz și tipul de ambalare.

Această carne, în ultimele zile de valabilitate, este mult mai ieftină decât carnea proaspătă a mielului autohton. La noi animalele sunt îngrijite, mănâncă foarte bine, iarba noastră e sănătoasă, de aceea carnea este mult mai gustoasă. Consumatorul ar trebui să țină cont de aceste lucruri, ar trebui să se uite la aspectul cărnii, la proveniență și nu la preț. Carnea care vine din alte state membre nu este la fel de proaspătă, deci nici la fel de gustoasă”, a declarat președintele ACEBOP.

Târgurile de animale din România sunt închise din cauza pestei porcine africane, însă românii au la dispoziție posturile temporare de sacrificare, de unde își pot alege mielul, pe care îl primesc sub formă de carcasă, adică în bucăți mari.

Pelerinajul Floriilor în România

Sâmbătă, 20 aprilie 2019, în ajunul Intrării Domnului în Ierusalim – Floriile, în toate marile orașe din România se va organiza Pelerinajul de Florii. Evenimentul din Capitală va începe la Mănăstirea Radu Vodă, la ora 16:00, cu sfințirea ramurilor de salcie de către Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Ramurile sfinţite vor fi apoi dăruite credincioșilor prezenți care vor porni în pelerinaj până la la Catedrala Patriarhală. Aici, pelerinii vor fi întâmpinaţi de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Pelerinajul se va încheia prin sfinţirea icoanei praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim” de către Patriarhul Daniel, care va rosti și rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor şi un cuvânt de învăţătură. Un alt pelerinaj de Florii se va organiza și în Iași, tot sâmbătă, de la ora 17.00, pe traseul Biserica Bărbăoi – Catedrala Mitropolitană. Aici, credincioșii vor fi întâmpinați de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va rosti un cuvânt de învățătură. (Cristian Tănase)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News