De Niro şi Polanski, veşnic tineri

De Niro şi Polanski, veşnic tineri

Dacă celebrul "Taxi Driver" a împlinit ieri 65 de ani, regizorul "Pianistului" face astăzi 75 de ani.

Două nume mari în cinematografie, două aniversă ri, în două zile consecutive. Dacă actorul Robert de Niro, renumit pentru rolul din filmul lui Scorsese „Taxi Driver“, a împlinit ieri 65 de ani, astăzi regizorul Roman Polanski, celebru pentru „Pianistul“ său de Oscar, face 75 de ani.

Polanski îşi sărbătoreşte azi cele 75 de veri în Franţa, unde tră- ieşte şi acum. Pentru că a violat o minoră de 13 ani, în 1978, lui Polanki nu i-a mai fost permisă intrarea în Statele Unite, unde este în continuare urmărit cu un mandat de arestare. Nici în 2002, când regizorul a câştigat Premiul Oscar pentru filmul „Pianistul“, Polanski nu s-a putut prezenta la Gala Laureaţilor.

De Niro: „Aş putea juca şi un şniţel“

În timp ce unii ies la pensie la 65 de ani, la aceeaşi vârstă actorul american Robert De Niro se pregă teşte să preia un nou rol de mafiot, postură care, de altfel, l-a facut celebru în urmă cu 35 de ani.

Robert De Niro rămâne, şi la 65 de ani, la fel de „harnic“ şi fidel celebrei sale afirmaţii „eu aş putea juca şi un şniţel“. Cu filmul „The Winter of Frankie Machine“, programat să fie finalizat în 2010, el se va întoarce în rolul unui mafiot, dar şi la cel de producător. În „What Just Happened?“, care va rula pe marile ecrane în decursul acestui an, De Niro va juca din nou un rol comic, în compania lui Bruce Willis, care se va interpreta pe sine. Pentru următoarea perioadă sunt anunţate alte şase filme cu el.

De Niro rămâne un magnet pentru public şi o garanţie pentru succesul comercial al producţiilor în care apare (care, între timp, depăşesc numărul de o sută). Cele 54 de trofee primite, precum şi cele 53 de nominalizări la diferite premii, vorbesc de la sine în favoarea marelui actor. Numele său este sinonim cu marea artă cinematografică. Potrivit unui sondaj publicat pe portalul „yahoo.de“, De Niro se numără printre actorii cei mai des menţionaţi de colegii de breaslă în momentul în care li se cere să-şi numească modelele.

Actorul a devenit celebru cu rolul tânărului Vito Corleone din filmul „Naşul II“, regizat de Francis Ford Coppola. Acest rol i-a adus lui De Niro un Oscar pentru un rol secundar în 1975. Statutul de legendă şi l-a câştigat, însă, evoluând „sub bagheta“ regizorului Martin Scorsese. Rolul unui veteran al războiulului din Vietnam, din pelicula „Taxi Driver“, a facut din De Niro, în anul 1976, un star de talie mondială, prestaţia lui fiind răsplătită cu o nominalizare la trofeul Academiei Americane.

Patru ani mai târziu, o altă colaborare cu Scorsese, filmul „Taurul furios“, îi aduce lui De Niro cel de-al doilea Premiu Oscar şi primul pentru rol principal. Scorsese şi De Niro, pe care îi leagă amintirile din cartierul newyorkez Little Italy, unde a copilărit fiecare dintre ei, au colaborat până în prezent pentru şase filme.

De la dramă la comedie

Trofeele Oscar câştigate sunt completate de patru nominalizări la acest premiu şi de numeroase alte distincţii, de la Globul de Aur, până la Leul festivalului de la Veneţia. Cunoscut ca interpret de caractere dramatice, De Niro şi-a dovedit în câteva rânduri şi calitatea de comediant. Pentru rolul unui mafiot cu nervii la pământ, în filmul „Cu naşu’ la psihiatru“, actorul a câştigat, în 1999, premiul american pentru comedie, „American Comedy Award“.

Regizor de Oscar

De Niro are în palmares şi două filme pentru care a preluat rolul de regizor. În 1993 el a regizat filmul „Poveste din Bronx“, iar în urmă cu doi ani a lucrat la filmul „The Good Shepard“, producţie nominalizată şi premiată cu numeroase trofee internaţionale, de la Oscar la Ursul de Argint (Berlin).

Actorul şi-a făcut un renume şi ca producător de film. El este proprietarul Casei Tribeca, care iniţial şi-a propus să susţină producţii independente. În ultimii ani, însă, pentru a asigura finanţarea acestor producţii mai puţin comerciale, Tribeca a produs filme orientate după succesul la public.

În 2002, De Niro a înfiinţat şi Festivalul de Film „Tribeca Films“, un proiect gândit în primul rând pentru a revigora cartierul TriBeCa din New York. Festivalul a căpătat, între timp, notorietate.

PRODUCTIV Un Casanova cu şase copii

De Niro, cunoscut drept un mare Casanova, are şi o viaţă particulară demnă de un scenariu de film. În 1997, De Niro a fost în atenţia presei de bulevard din cauza unei relaţii cu o prostituată din Franţa, unde actorul lucra în acea perioadă la filmul „Ronin“. Grace Hightower, a doua sa soţie, a fi declarat în mai multe rânduri că ştie cu cine e căsătorită şi că îl iubeşte oricum, cu tot cu defectele sale. Totuşi, în 1999, cei doi au intentat divorţ, care, însă, nu a fost pronunţat niciodată. Perechea despărţită s-a regăsit, iar în 2004 cei doi s-au recăsătorit simbolic, la ferma lui De Niro din regiunea Catskill Mountains. Grace şi De Niro au împreună un băiat, Elliott, care se adaugă la „colecţia“ de copii ai actorului: trei din prima sa căsătorie, cu actriţa Diahnee Abbott, şi doi din relaţia cu Toukie Smithtwin.

Ne puteți urmări și pe Google News