Metrorex a decis să majoreze tarifele de călătorie cu metroul începând de astăzi, pe motiv că nu sunt bani.
Principalul argument pentru această majorare este lipsa banilor, în condiţiile în care în perioada august 2011-iunie 2012 combustibilii s-au scumpit cu 7,44%, serviciile de apă şi canal cu 17,66%, iar energia termică s-a scumpit cu 19,29%.
Tarifele sunt următoarele: Cartela cu 2 călătorii - 4 lei Cartela cu 10 calatorii - 15 lei Abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii - 20 lei Abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii - 60 lei Abonament lunar cu 62 călătorii - 50 lei Abonament de o zi - 6 lei
Cartelele de călătorie cu metroul achiziţionate până pe 3 august inclusiv pot fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate înscrisă pe cartelă la data achiziţiei, precizează reprezentanţii Metrorex.
Ce se scumpeşte
Ultima scumpire a cartelelor de metrou a fost operată acum un an, în august 2011.
Atenţie, nu toate titlurile de călătorie se vor scumpi. Călătoria simplă prin utilizarea cartelei de 10 călătorii se scumpeşte de la 1 leu la 1,5 lei.
În cazul utilizării abonamentului săptămânal cu număr nelimitat de călătorii, o călătorie va ave un preţ de 1,43 de lei, faţă de 1,07 lei în prezent, explică reprezentanţii Metrorex, în comunicat. Călătoria simplă prin utilizarea abonamentului lunar cu număr nelimitat de călătorii se scumpeşte de la 0,77 lei la 0,92 lei.
Iar călătoria persoanelor care folosesc abonamentul lunar cu 62 călătorii se va scumpi de la 0,56 lei la 0,80 lei.
Singurele tarife care rămân neschimbate sunt cele pentru cartela cu două călătorii şi pentru abonamentul de o zi.
Cel mai ieftin metrou
Un alt argument pe care îl aduc oficialii Metrorex este preţul redus comparativ cu metroul din alte oraşe.
"Prin comparaţie cu alte administraţii de metrou, preţul actual la călătoria cu metroul din Bucureşti este de circa 40 eurocenţi faţă de alte administraţii de metrou în care preţul cel mai scăzut la călătoria cu metroul este peste 1 euro/călătorie (exemplu: Budapesta - 1,14 euro, Roma - 1,5 euro, Madrid - 1,5 euro, Berlin - 3,10 euro, Londra - 2,53 euro)", spun cei de la Metrorex în comunicat.
Utilizatorii metroului bucureştean se pot deplasa pe toată reţeaua, respectiv pe toate cele patru linii magistrale li 51 de staţii, prin achitarea o singură dată a taxei de călătorie, transferul de pe o linie pe alta, indiferent de titlul de călătorie utilizat, făcându-se fără taxe suplimentare şi fără limitare în timp a călătoriei, mai enumeră aceştia avantajele metroului din Bucureşti.
De ce a decis Metrorex scumpirea
Potrivit reprezentanţilor operatorului de metrou, "în ultimii ani, subvenţia acordată de Guvern pentru taxa de călătorie cu metroul s-a păstrat constantă la nivelul de cca 60% din totalul cheltuielilor de funcţionare a metroului, iar tendinţa este aceea ca ponderea subvenţiei în acoperirea cheltuielilor să se diminueze până către limita de 50%".
În plus, aceştia susţin că ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul a stat la baza construcţiei echilibrate a bugetului de venituri şi cheltuieli al SC Metrorex SA pe anul 2012, în contextul măsurilor şi ţintelor stabilite în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Potrivit Metrorex, în 2012, raportul dintre subvenţia necesară pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile din metrou şi la materialul rulant în scopul asigurării serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort şi subvenţia alocată depăşeşte 136%, având un deficit de finanţare de circa 60 milioane lei.
În plus, cei de la Metrorex şi-au mai propus să "revitalizeze" unele titluri precum abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii. În prezent, ponderea numărului de călători care utilizează abonamentul lunar nelimitat a scăzut la circa 2% în total număr de călători transportaţi, în timp ce ponderea abonamentului lunar cu 62 de călătorii a ajuns la circa 45% din totalul călătorilor transportaţi.