De la Finanțe, la Banca centrală. Schimbări în vârful statului
- Căt ălina Iordache
- 30 noiembrie 2018, 11:50
Ministrul moldovean al Finanţelor, Octavian Armaşu, a fost numit de Parlament guvernator al Băncii centrale, după ce Sergiu Cioclea a demisionat.
Octavian Armaşu a primit susținerea Parlamentului și transmite că urmează să continue reforma bancară. Republica Moldova a hotărât să-şi consolideze transparenţa sistemului bancar, în urma scandalului „dispariţiei” unui miliard de dolari, care a aruncat această fostă republică sovietică săracă din Europa de Est în haos, declara săptămâna trecută pentru Reuters Cioclea, potrivit news.ro.
Armașu s-a bucurat din plin de susținerea Parlamentului. „Candidatura lui Armaşu la preşedinția Băncii centrale îndeplineşte cerinţele şi aşteptările FMI şi Băncii Mondiale, care sunt importante pentru Moldova, care are un program pe trei ani cu FMI. Armaşu a fost un partener de încredere al preşedintelui în exerciţiu (al băncii centrale), inclusiv în colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi alţi parteneri externi ai (Republicii) Moldova”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, potrivit aceleiași surse.
Scandalul, cunoscut drept „furtul secolului”, a condus la proteste de stradă, FMI şi Uniunea Europeană au suspendat ajutoarele acordate ţării, leul moldovenesc s-a depreciat puternic, iar inflaţia a atins un nivel de două cifre. În urma scandalului, Banca centrală a acţionat în vederea unei consolidări a transparenţei proprietăţii bancare şi a supervizat vânzarea participaţiunilor marilor creditori către investitori străini.
Banca centrală a unui stat este acea instituție economică ce emite moneda națională a statului respectiv. Bancă centrală este o instituție căreia, în baza unui act juridic, i-a fost încredințată responsabilitatea de aplicare a politicii monetare într-o anumită zonă.