Evenimentul Zilei > Actualitate > De la electrician, la câştigător al premiului Nobel pentru Pace
De la electrician, la câştigător al premiului Nobel pentru Pace

De la electrician, la câştigător al premiului Nobel pentru Pace

Filmul pe care îl vedem vineri la TVR 1 este portretul făcut de regizorul Andrzej Wajda lui Lech Walesa, câştigătorul premiului Nobel pentru pace şi fondatorul Mişcării Solidaritatea din Polonia.

Un personaj controversat, dar care a ajutat mii de oameni să-şi vadă împlinite visurile de libertate. Filmul este unul biografic și va fi difuzat de către televiziunea publică pe 1 februarie, de la 21.00. În 1970, la Gdansk, autorităţile comuniste înăbuşesc sângeros un protest al muncitorilor.

Printre ei se află Lech Walesa, un simplu muncitor la şantierul naval, care încearcă să facă faţă problemelor zilnice, împreună cu soţia sa, Danuta. El refuză să respecte regulile şi curând se va trezi în fruntea unei revoluţii ce nu doar va răsturna o dictatură poloneză, ci va da brânci şi imperiului sovietic aflat în prag de colaps. Este pe scurt, povestea filmului, care în 2014, a fost propunerea oficală a Poloniei pentru Oscar la categoria „cel mai bun film străin”.

La premiera filmului, în 2013, la Festivalul de Film de la Veneţia, Lech Walesa şi soţia sa, Danuta Walesa, au fost primiţi cu multă admiraţie, publicul salutându-i şi aplaudându-i în picioare. Producţia poloneză Walesa – al cărei titlu iniţial fusese „We, the People…”, ca un ecou al primelor cuvinte din Constituţia Statelor Unite – face parte din seria filmelor şi serialelor pe care TVR 1 a început să le difuzeze începând cu grila de toamnă 2018 şi care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei sau au influenţat decisiv viitorul omenirii.