De frica lui Putin, Irlanda vrea să-și facă aviație de luptă
- Tudor Borcea
- 29 iunie 2020, 19:54
Țară neutră, membră a Uniunii Europene, Irlanda are particularitatea de a fi lipsită de aeronave de luptă și de radare de supraveghere.
Apărarea aeriană a Irlandei este asigurată de Royal Air Force (RAF) a Marii Britanii, potrivit unui „pact secret” încheiat cu Regatul Unit.
Cu toate acestea, de ceva timp, autoritățile irlandeze au devenit din ce în ce mai îngrijorate de zborurile bombardierelor rusești și ale avioanelor de recunoaștere ale Moscovei, Irlanda fiind pe traseul lor atunci când aceste avioane se aventurează în Golful Biscaya, după ce au trecut prin nordul Scoției.
Aceasta obligă Irish Aviation Authority să atenționeze zborurile comerciale de prezența acestor aeronave rusești, care, în general, zboară cu transponderele oprite.
„Rusia va continua să sondeze apele strategice importante din vestul Irlandei, cu zboruri de lungă durată și cu prezența submarinelor”, a declarat recent amiralul american James Stavridis, comandantul suprem al forțele aliate în Europa (SACEUR) între 2009 și 2013.
Problema acestor zboruri ale forțele aerospațiale ruse a fost discutată în cadrul conferinței de securitate de „Slándáil 2020”.
Irlanda este „probabil cel mai vulnerabil stat din Europa” și „a fi neutru nu este suficient pentru că neutralitatea impune o povară în măsura în care trebuie să interzicem spațiului nostru aerian părților care se opun”, a spus generalul Ralph James, fost oficial al Irish Air Corps.
Cu toate acestea, pentru a se dota cu o apărare aeriană, Irlanda ar trebui să achiziționeze cel puțin 16 aeronave de luptă și radare de supraveghere, ceea ce ar necesita o infrastructură ad-hoc.
În plus, aceasta ar necesita și un efort semnificativ pentru formarea piloților, tehnicienilor și controlorilor de trafic aerian. Având în vedere complexitatea acestor sarcini, o astfel de posibilitate pare puțin probabilă.
Și totuși, ideea a unei apărări aeriene proprii pare să câștige teren.