De cine se sperie lumea cel mai tare. „Capitalismul existent astăzi face...”

De cine se sperie lumea cel mai tare. „Capitalismul existent astăzi face...”

Rezultatul studiului este şocant, totodată îngrijorător: 56% din populația globală a spus că „capitalismul existent astăzi face mai mult rău decât bine în lume”.

Studiul a descoperit că 56% din populația globală a spus că „capitalismul existent astăzi face mai mult rău decât bine în lume”. Majoritatea oamenilor au spus, de asemenea, că instituțiile tradiționale, cum ar fi guvernul, mass-media, afacerile și ONG-urile, nu au o viziune de viitor pe care o pot lua în urmă. Mai puțin de jumătate dintre respondenți au declarat că guvernul (35%), mass-media (35%) și afacerile (41%) au o viziune pentru viitor. ONG-urile au primit cea mai mare aprobare la 45%, notează edelman.trust-barometer

„Adevărul esențial este: oamenii sunt speriați”, a spus Richard Edelman.

Realizatorii barometrului, compania americană de relaţii publice Edelman, au vrut să afle dacă locuitorii lumii au şi îndoieli mai serioase în ce priveşte democraţiile occidentale bazate pe capitalism, iar răspunsul este da, potrivit cercetătorului principal David Bersoff. "Oamenii îşi pun problema dacă ceea ce avem azi, lumea în care trăim azi, este optimizat pentru a putea avea un viitor mai bun", a spus Bersoff.

Sondajul a cuprins state precum SUA, Franţa până la Rusia şi China

Sondajul a cuprins peste 34.000 de persoane din 28 de ţări, de la democraţii liberale cum sunt Statele Unite şi Franţa până la societăţi bazate pe modele diferite, cum sunt China şi Rusia, iar 56% dintre participanţi au conchis că "în forma sa actuală capitalismul face mai mult rău decât bine în lume". La nivel naţional, capitalismul este privit cu cea mai mare neîncredere în Thailanda şi India, cu 75% şi respectiv 74%, urmate îndeaproape de Franţa, cu un nivel de neîncredere de 69%, a indicat sondajul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au mai fost înregistrate majorităţi sceptice şi în alte ţări din Asia, Europa, Golf, Africa şi America Latină. Doar în Australia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia o majoritate a celor intervievaţi şi-au exprimat dezacordul cu afirmaţia că în forma curentă capitalismul face mai mult rău decât bine.

Cea mai mare îngrijorare a participanţilor la studiu

Respondenţii s-au arătat preocupaţi mai ales de ritmul progreselor tehnologiei şi nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi-au exprimat totodată neîncrederea în media şi în capacitatea guvernelor naţionale de a face faţă provocărilor actuale. Sondajul a mai indicat că asiaticii sunt mai optimişti decât alţii în ce priveşte perspectivele economice. Pe de altă parte, studiul a constatat şi un decalaj în creştere în privinţa atitudinilor respondenţilor în funcţie de statut, cei cu venituri mai mari şi cu un nivel de educaţie superior tinzând să fie mai încrezători, au mai notat cercetătorii de la Edelman.

Edelman a declarat săptămâna trecută că intenționează să utilizeze cercetarea ca un strigăt pentru întreprinderi pentru a efectua schimbări atunci când a prezentat raportul la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Apelând la afirmația Business Roundtable conform căreia corporațiile ar trebui să aibă un scop mai mare decât valoarea acționarilor „al naibii de importantă”, Edelman a adăugat că dorește  să tragă un semnal de alarmă  liderilor din  afaceri. „Asta le voi spune”, a spus Edelman. "Asta e aproape. Timpul pentru discuții s-a terminat".