Șeful Guvernului din Austria a explicat declarațiile ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, privind aderarea României la Spațiul Schengen. Karl Nehammer a avut laude pentru Croația și critici pentru România.
Gerhard Karner a anunțat că este împotriva primirii Bulgariei, Croației și României în Spațiul Schengen. Ministrul de Interne din Austria își argumentează afirmația prin faptul că există un număr foarte mare de migranți care ajung în centrul Europei fără a fi controlați la frontierele externe ale UE. În plus, șeful guvernului de la Viena a a adus o serie de lămuriri declarațiile lui Karner.
Karl Nehammer a avut cuvinte de laudă pentru Croația privind modul în care a gestionat situația de la granița externă a Uniunii Europene. În același timp, cancelarul austriac a criticat explicit România, Bulgaria și Ungaria că lasă migranți să intre ilegal în Europa. „Nu simțim nicio presiune migraționistă din nordul Croației. Din moment ce Croația își protejează granițele într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă aici. Țările vor fi votate individual”, a declarat Karl Nehammer. Acest lucru înseamnă că dreptul de veto este îndreptat împotriva României și Bulgariei.
Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen
Cancelarul austriac a tras un semnal de alarmă în privința numărului mare de persoane care au trecut ilegal granița României, Bulgariei și Ungariei. „Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări ca România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”.
Declarațiile lui Nehammer au venit la doar câteva zile după ce ministrul de interne Gerhard Karner a amenințat că Austria va pune veto la extinderea Spațiului Schengen al UE cu România, Bulgaria și Croația. În același timp, o recomadare a Comisiei Europene arată că exista intenția Consiliului Uniunii Europene, condus de Cehia, să includă în sistemul Schengen țărilele Croația, Bulgaria și România. Acest pas este planficat să se facă la începutul anului 2023. Este important de precizat că dacă nu există o unanimitate de voturi din partea țărilor care fac parte deja din Schengen, acest demers va eșua, notează publicația Kleine Zeitung.