De ce unii oameni sunt mai predispuși la obezitate. Concluzii neașteptate despre tendința de îngrășare excesivă

De ce unii oameni sunt mai predispuși la obezitate. Concluzii neașteptate despre tendința de îngrășare excesivă Sursa foto: Arhiva EvZ

Există oameni care nu se îngrașă atât de ușor, iar asta se datorează unui factor genetic ce a fost descoperit de mai mulți cercetători, în cadrul unui studiu.

Cercetătorii de la Regeneron Genetics Center au descoperit o grupă rară de variante de gene care îi protejează pe oameni de riscul obezității. Au fost analizate datele genetice a peste 640.000 de oameni din Mexic, Statele Unite ale Americii (SUA) și Marea Britanie, cu scopul de a găsi noi informații despre baza genetică a obezității.

De ce sunt unii oameni mai expuși la obezitate decât alții

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele cu mutații rare ale genei GPR75 au un risc de obezitate mai scăzut cu 54% și, în medie, au o greutate de aproximativ 12 kilograme mai mică decât persoanele care nu au această variantă genetică rară. Așa s-ar putea explica într-o oarecare măsură de ce unii oameni sunt mai puțin vulnerabili la îngrășare decât alții. Însă, studiul arată că doar una din 3.000 de persoane analizate a avut mutația respectivă, conform Independent.

„Descoperirea variantelor genetice protectoare, cum ar fi GPR75, oferă speranță în combaterea provocărilor globale de sănătate complexe ca obezitatea”, a declarat George D Yancopoulos, președintele Regeneron.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această descoperire ar putea să fie folosită pentru a dezvolta medicamente pentru a ajuta pacienții care se luptă cu obezitatea.

Pentru a testa modul în care GPR75 afectează creșterea în greutate, echipa de cercetători a modificat genetic șoareci. Și asta pentru a avea o copie de lucru a genei, și a constatat că animalele au câștigat cu 44% mai puțin în greutate decât șoarecii fără această mutație, atunci când au fost hrăniți cu aceeași dietă bogată în grăsimi.

Obezitatea este o problemă la nivel mondial

Începând din anul 2016, se crede că peste 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, peste 650 de milioane dintre aceștia fiind obezi, iar obezitatea la nivel mondial s-a triplat aproape din 1975, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Christopher Still, director al Institutului de Cercetare a Obezității Geisinger de la Centrul Medical Geisinger din Pennsylvania, este de părere că descoperirea ar putea îmbunătăți viața a milioane de oameni.

„Deși legăturile comportamentale și de mediu cu obezitatea sunt bine înțelese, descoperirea GPR75 ne ajută să punem piesele de puzzle împreună pentru a înțelege mai bine influența geneticii”, a spus Still.