De ce suntem obligați să închidem telefonul mobil când zburăm cu avionul

De ce suntem obligați să închidem telefonul mobil când zburăm cu avionul Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru mulți călători, aceasta poate părea o regulă desuetă și inutilă în anul 2023. Cu toate că tehnologia a avansat mult, călătoria cu avionul rămâne un mod comun, accesibil și sigur de a călători. Cu toate acestea, chiar și în ziua de azi, vechea regulă care solicită închiderea telefonului mobil sau trecerea în modul avion încă este valabilă. Dar de ce trebuie să respectăm această regulă?

Un pilot cu 22 de ani de experiență ne oferă explicația unei obligații enervante și ne furnizează cele două motive importante, într-un mod ușor de înțeles pentru toată lumea.

Telefoanele mobile pot cauza interferențe

Încă de la apariția primelor telefoane mobile care foloseau rețeaua 2G în anii '90, Comisia Federală de Comunicații a emis rapid o interdicție pentru utilizarea lor în timpul zborurilor comerciale. Motivul principal invocat a fost că rețeaua telefoanelor mobile ar putea interfera cu comunicațiile terestre. Autoritatea Federală de Aviație din Statele Unite (FAA) a avut și ea o interdicție similară, argumentând că telefoanele mobile reprezintă un risc pentru sistemele de navigație ale avioanelor.

Problema se datorează faptului că telefoanele mobile transmit semnale radio către turnurile celulare de la sol, iar aceste unde radio acoperă mare parte din spectrul radio. În același timp, instrumentele și avionica de pe avioane depind și ele de unde radio, care sunt de asemenea similare undelor radio transmise de telefoanele mobile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă toți pasagerii și-ar folosi telefoanele în același timp, grupul lor de dispozitive electronice ar putea genera semnale radio suficient de puternice pentru a interfera cu capacitatea de comunicare a aeronavei, explică travelwaits.com.

Piloții au nevoie de date extrem de precise

În cazul zborurilor cu vizibilitate scăzută, piloții au nevoie de date extrem de precise care să le fie afișate pentru a putea zbura în siguranță. Ei interpretează aceste informații pentru a lua decizii corecte și a asigura o aterizare în condiții de siguranță. Orice întrerupere sau interferență cu aceste instrumente ar putea duce la o așa-numită "apropiere ratată", ceea ce ar implica cel mai probabil aterizarea pe un alt aeroport alternativ.

De-a lungul anilor, tehnologia s-a schimbat semnificativ, însă această regulă, oricât de arhaică poate părea, rămâne încă valabilă. FAA a concluzionat că anumite unități de afișare și ecrane digitale de pe avioane sunt vulnerabile la interferențe care pot proveni de la WiFi și telefoanele mobile. Astfel, interferența cauzată de un telefon mobil în timpul fazelor critice ale zborului, precum aterizarea în condiții meteo nefavorabile, poate avea în continuare rezultate catastrofale.

În 2013, FAA a relaxat puțin această regulă, spunând că se permite utilizarea telefoanelor mobile, dar acestea trebuie să fie în modul avion, limitând capacitatea acestora de a transmite semnale radio către turnurile celulare. De asemenea, avioanele comerciale oferă propriile "hot-spot" pentru ca pasagerii să se conecteze la rețeaua lor WiFi, permițându-le să urmărească filme, să navigheze pe internet și să trimită mesaje.

Alt motiv este legat de comunicarea din timpul îmbarcării

Însoțitorii de bord au multe informații importante de transmis pasagerilor, iar pentru a se asigura că aceștia sunt atenți și receptivi, se solicită ca telefoanele mobile să fie închise. În special, pasagerii așezați în rândurile de ieșire trebuie să fie atenți și să răspundă la întrebări specifice din partea însoțitorilor, pentru a-și îndeplini corect responsabilitățile. Fără această regulă, oamenii ar putea fi prea preocupați de convorbirile lor telefonice și s-ar putea să nu asculte cu atenție instrucțiunile însoțitorilor.

Sfatul specialistului este să folosiți opțiunea de WiFi oferită de compania aeriană în timpul zborului, în cazul în care doriți să comunicați cu cineva de la sol. Astfel, puteți trimite texte sau e-mailuri în mod sigur.

După aterizare și încheierea zborului, puteți dezactiva modul avion și, abia atunci, puteți folosi telefonul mobil pentru a suna pe cine doriți. Este nevoie de puțină înțelegere și răbdare, deoarece, după cum am aflat, există motive întemeiate pentru care această regulă este aplicată în avioane.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro