Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce stăm mai bine decât alţii în faţa crizei
De ce stăm mai bine decât alţii în faţa crizei

De ce stăm mai bine decât alţii în faţa crizei

În timp ce agenţiile de evaluare retrogradează ţări precum Franţa şi Ungaria, România primeşte veşti bune: culegem roadele măsurilor dure.

Chiar dacă au fost criticate şi au trezit nemulţumirea populaţiei, măsurile de austeritate adoptate anul trecut de Guvern, precum şi angajamentele asumate în faţa instituţiilor financiare internaţionale dau acum roadele.
Astfel, în timp ce ţări precum Ungaria, Franţa, Italia şi chiar Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) sunt retrogradate de agenţiile de rating sau ameninţate cu reducerea notei, România primeşte veşti bune.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s a reconfirmat, ieri, ratingul "Baa3" atribuit României, cu perspectivă stabilă. Tot ieri, aceeaşi agenţie de rating a coborât cu o treaptă, la "A1", calificativul Sloveniei.
Iar acum o săptămână Fitch a retrogradat perspectiva ratingului Franţei de la "stabilă" la "negativă", considerând că este foarte expusă la o eventuală intensificare a crizei. Italia şi-a pierdut o treaptă din rating încă din luna octombrie, când Moody’s a retrogradat-o de la "Aa2" la "A2".
Ce să facem ca să ne crească ratingul
Moody’s îşi bazează decizia referitoare la România pe nivelul redus al datoriei guvernamentale, accesul la finanţare multilaterală şi perspectivele promiţătoare de creştere pe termen mediu. Totuşi, specialiştii agenţiei de rating atrag atenţia că aproximativ 70% din exporturile României merg spre ţările europene, iar o încetinire a ritmului de creştere în Europa ar afecta şi evoluţia ţării noastre. Dacă vrem să fim notaţi mai bine, autorităţile trebuie să menţină prudenţa fiscală şi în următorii ani, să atragă mai multe fonduri europene, iar economia trebuie să crească mai rapid.
Un alt semn bun pentru noi este faptul că ministrul finanţelor, Gheorghe Ialo­miţianu, a fost desemnat de revista "The Banker" drept ministrul de finanţe al anului în Europa. Premiul i-a fost acordat pentru rezultatele bune în implementarea reformelor structurale, menţinerea sustenabilităţii fiscale şi a legislaţiei fiscale, dar şi datorită creşterii încrederii în climatul investiţional autohton.
Practic, cele mai importante puncte tari ale României sunt un sistem bancar bine capitalizat, acordul cu FMI şi Comisia Europeană şi nivelul redus al datoriei publice în PIB. Aceste avantaje au fost susţinute de reduceri de cheltuieli şi de o mai mare stricteţe bugetară.
CITIŢI ŞI:

  • O nouă ţară sub tirul agenţiilor de rating
  • Comisia Europeană ar putea ancheta agenţiile de rating!
  • Ungaria, băgată la categoria ”junk”
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: