De ce protestează locuitorii Barcelonei împotriva turiștilor? Spaniolii au tras cu pistoale cu apă

De ce protestează locuitorii Barcelonei împotriva turiștilor? Spaniolii au tras cu pistoale cu apă Proteste împotriva turiștilor în Barcelona. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mii de oameni s-au alăturat unui protest anti-turism în Barcelona din cauza creșterii costurilor locuințelor.Videoclipuri cu rezidenți din Barcelona care trag cu pistoale de apă asupra turiștilor într-un restaurant din oraș au fost larg distribuite pe rețelele sociale. Locuitorii din cel mai vizitat oraș al Spaniei nu intenționau să rănească turiștii, dar transmiteau un mesaj clar: „Turiști, mergeți acasă.”

Barcelona, cunoscută pentru plajele sale frumoase și clubul de fotbal FC Barcelona, atrage milioane de turiști în fiecare an. Dar afluxul record de vizitatori a afectat sectorul locuințelor. Prețurile chiriilor au crescut, mulți dintre locuitorii Barcelonei nu fac față costului.

Aproximativ 2.800 de protestatari anti-turism au mărșăluit în Barcelona sâmbătă, 6 iulie. Videoclipurile distribuite pe rețelele sociale au arătat protestatari purtând bannere cu sloganuri precum „Turiști, mergeți acasă” și „Barcelona nu este de vânzare”.

Aceștia au fost văzuți folosind pistoale de apă colorate pentru a stropi vizitatorii în districtul turistic Las Ramblas. Protestatarii au blocat, de asemenea, restaurante și hoteluri din orașul de coastă folosind bandă roșie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce există proteste împotriva turiștilor  în Barcelona?

Costurile locuințelor în creștere sunt în centrul preocupărilor protestatarilor. Conform site-ului de imobiliare Idealista, prețurile chiriilor în Barcelona au crescut cu 18% în ultimul an.

În ultimul deceniu, chiriile au crescut cu 68%, iar costul de achiziție a unei case a crescut cu 38%, făcând orașul de nelocuit pentru localnici. Apartamentele pentru turiști, inclusiv cele de pe site-urile de închiriere online, au tensionat piața locală a locuințelor.

Pentru a combate această situație, primarul Barcelonei, Jaume Collboni, un socialist, a anunțat pe 21 iunie că mai mult de 10.000 de apartamente turistice vor fi interzise până în 2028. Nu a fost prima dată când un primar al Barcelonei a luat astfel de măsuri. În 2017, fostul primar Ada Colau a introdus, de asemenea, „politici anti-turism”.

Protestatarii se opun și unei economii bazate pe turism, argumentând că aceasta îi face mai săraci și dependenți de vizitatori.

Aceasta nu este prima dată când turismul a fost subliniat ca o problemă în Spania. În aprilie, 57.000 de manifestanți au mărșăluit în protest împotriva turismului în Insulele Canare, arhipelagul spaniol situat la aproximativ 2.200 km sud-vest de Barcelona, lângă coasta de vest a Africii.

Palma de Mallorca și Malaga din Spania au văzut, de asemenea, proteste anti-turism în mai și iunie, respectiv.

Cine protestează în Barcelona?

180 de organizații locale s-au unit pentru a planifica protestele. Acestea sunt conduse de Assemblea de Barris pel Decreixement Turistic (ABDT), sau Adunarea de Cartiere pentru Decreșterea Turismului.

„Demonstratia a fost rezultatul anilor de muncă la nivel de bază, progresiv în alianță cu tot mai multe organizații”, a spus ABDT într-o declarație scrisă pentru Al Jazeera.

ABDT a spus că nu a avut comunicare cu autoritățile din Barcelona de la protest și așteaptă un răspuns.

Care sunt cerințele protestului anti-turism din Barcelona?

Site-ul ABDT a prezentat 13 propuneri, inclusiv:

- Retragerea planurilor de extindere a infrastructurii în aeroport, alături de o reducere progresivă a numărului de terminale de croazieră din Portul Barcelona până la eliminarea acestora.

- Eliminarea apartamentelor destinate turiștilor licențiate și ilegale și reducerea cazărilor în oraș.

- Decomodificarea spațiului public și limitarea evenimentelor mari.

- Protejarea comerțului local, îmbunătățirea condițiilor de muncă și salarizare pentru lucrătorii din sectorul turistic și stoparea finanțării publice a turismului.

- Obligarea industriei turistice să plătească pentru exploatarea serviciilor publice.

- Transformarea unei părți din sectorul turistic rămas, dar orientat către necesarul de recreere al populației.

Numărul turiștilor care vizitează Spania a crescut

Aproximativ 12 milioane de turiști au vizitat Barcelona în 2023, conform autorităților locale.

După Franța, Spania a primit al doilea cel mai mare număr de turiști în 2024, cu 85 de milioane de străini vizitând țara, conform Institutului Național de Statistică.

Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, care a atras 18 milioane de turiști anul trecut. Populația Cataloniei este de 7,6 milioane, dintre care 1,6 milioane locuiesc în Barcelona.

Ceea ce atrage turiștii în Barcelona sunt simbolurile culturii catalane, variind de la atracții arhitecturale precum catedrale și basilici, până la parcuri, plaje și piețe, potrivit Al Jazeera.