De ce persistă tusea dacă răceala a trecut? Factorii care se ascund în spatele acestui simptom

De ce persistă tusea dacă răceala a trecut? Factorii care se ascund în spatele acestui simptom De ce tușim în această perioadă. Ar putea fi vorba despre un nou virus. Sursa foto: 12032072 © Piyapong Thongcharoen | Dreamstime.com

Unele simptome de răceală și gripă, cum ar fi tusea uscată, care poate apărea în diferite momente ale zilei, poate persista aproximativ trei până la opt săptămâni după infecție.

Răcelile produc simptome treptate, cu dureri ușoare, oboseală și slăbiciune, disconfort toracic, tuse, strănut, durere în gât, dar fără frisoane, febră sau dureri de cap.

Gripa, pe de altă parte, produce simptome bruște, care includ de obicei dureri, disconfort toracic, frisoane, tuse, oboseală, febră, dureri de cap, unele congestii, strănut și slăbiciune.

Simptomele răcelii pot dura 3 până la 10 zile, în timp ce simptomele gripei pot dura 7 până la 14 zile și pot persista până la 3 săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulți factori duc la o tuse persistentă după o răceală

În unele cazuri, deşi răceala a trecut, tusea, unul dintre cele mai comune simptome specifice virozelor respiratorii, gripei și bolilor pulmonare, încă se manifestă. La unii pacienți, tusea persistentă post-infecțioasă poate dura până la două luni.

Tusea se manifestă când organismul încearcă să elimine unele substanțe și poate să persiste chiar și după ce răceala a trecut. Dr. Scott T. Burger, de la Universitatea Maryland, SUA, spune ce s-ar putea afla în spatele acestui simptom.

„Organismul face o treabă excelentă! În general, luptă împotriva virușilor rapid, dar dacă acest simptom persistă, corpul încearcă să curețe mucusul excesiv care a fost produs de virus‟, explică specialistul, care adaugă că gâtul iritat poate provoca, de asemenea, tuse persistentă.

Tusea persistentă poate fi un simptom de pneumonie

Tusea persistentă, care durează chiar și săptămâni întregi, poate fi un simptom de pneumonie. În acest caz, este necesar tratamentul recomandat de medic. De asemenea, şi bronșita poate fi un motiv pentru care acest simptom încă se manifestă.

O altă cauză ar fi infecția cu pertussis, cunoscută și sub numele de tuse convulsivă. Pertussis afectează atât adulții, cât și copiii și poate duce adesea la o tuse care durează luni de zile. În momentul în care apare tusea cronică, antibioticele nu mai sunt eficiente pentru pertussis. Fiecare adult ar trebui  să primească cel puțin un rapel al vaccinului anti-pertussis combinat cu vaccinurile împotriva tetanosului și difteriei.

Potrivit Healthline, bronșita este un alt tip ce infecție care poate irita și inflama bronhiile, ceea ce provoacă tuse. De cele mai multe ori, poate fi confundată cu răceala, deoarece simptomele pot fi similare.