De ce nu vin bani de UE. România şi dezastrul privind atragerea fondurilor europene
- Antoaneta Etves
- 21 martie 2017, 12:35
Anul acesta este unul decisiv pentru România, iar fondurile europene reprezintă o șansă istorică pentru dezvoltarea țării, asigurând o mare parte din bugetul pentru investiții publice, a explicat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, i-a explicat premierului Sorin Grindeanu şi vicepremierului Sevil Shhaideh că vor trebui să găsească soluțiile potrivite pentru trei urgențe privind folosirea fondurilor europene: desemnarea autorităților de gestiune și control, îndeplinirea condiționalităților ex-ante restante și accelerarea implementării pe teren.
"Estimarea noastră este că, din păcate, se vor pierde 2 miliarde de euro, absorbţia va fi de 90,6%. Vestea bună este că 17 miliarde s-au investit în economia României. S-au creat peste 10.000 de locuri de muncă", a spus comisarul european Corina Creţu, după întâlnirea cu şeful Executivului.
Potrivit comisarului european, nu avem instituţiile acreditate de management şi control al fondurilor europene. "Aşteptăm ca, Curtea de Conturi să notifice Comisia Europeană că aceste instituţii sunt funcţionale, că pot să deruleze cele 23 de miliarde de euro. Înţeleg că blocajul se află în acest sistem de achiziţii IT. Am fost informată ieri de către domnul prim-ministru, de către doamna vice-prim ministru, Sevil Shhaideh şi de domana Rovana Plumb că acest sistem de află în faza de testare.În iulie sperăm să fie în funcţiune, astfel ca România să trimită plăţi. Pentru că fără aceste instituţii acreditate, România nu poate trimite facturi. Mă îngrijorează rata mică de contractare, 5%, din cele 23 de miliarde", a explicat Creţu.