De ce nu renunță Germania la gazele rusești. Explicațiile unui parlamentar din Berlin. Implicațiile asupra României

De ce nu renunță Germania la gazele rusești. Explicațiile unui parlamentar din Berlin. Implicațiile asupra României sursa foto. EVZ

Germania refuză să renunțe la importurile de gaz rusesc pentru a sancționa Moscova în contextul invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina. Politicienii germani susțin că o mare parte din gazul importat este folosit în industrie, iar suspendarea achizițiilor va avea consecințe asupra economiei germane. Mai mult, aceștia sugerează că o astfel de decizii ar afecta inclusiv țările partenere cu care firmele germane au relații de afaceri.

Michael Roth este şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag – Parlamentul Germaniei - a explicat de ce țara sa nu vrea să renunțe la importul de gaze din Rusia. Asta chiar dacă prin banii plătiți pentru gaze este alimentată mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Marea dilemă a statelor Uniunii Europene, în contextul războiului din Ucraina, este dacă să impună sau nu un embargo total asupra livrărilor de gaze naturale din Rusia. Adoptarea unei astfel de decizii ar fi o lovitură foarte grea pentru Vladimir Putin deoarece ar pierde o sursă importantă de finanțare a războiului.

Politicienii din Germania, aflați la guvernare, se opun unei astfel de măsuri, motivând că economia Germaniei va avea de suferit.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Problema este că 37% din importurile noastre de gaze merg la industria din Germania, și aceasta este cea mai mare problemă și care face o diferență şi pentru alte țări. Cred că un embargo imediat asupra gazelor ar afecta anul viitor alte ţări europene, cu consecinţe economice şi sociale extrem de negative şi cred că avem într-adevăr nevoie, în aceste vremuri dificile, de stabilitate economică”, a declarat Michael Roth, într-un interviu pentru Digi 24.

Sursa: James Rea | Dreamstime.com

Germania nu renunță la gazele rusești

Michael Roth sugerează că o astfel de decizie, renunțarea la gazele rusești ar putea avea consecințe nu doar asupra economiei germane ci și a altor state.

„Consecinţele economice şi consecinţele sociale pentru ţări precum România şi alte state cu care avem legături economice extrem de puternice ar fi dezastruoase. Nu este vorba despre situația gospodăriilor private, sunt sigur că mulți dintre concetățenii mei, mulți germani vor accepta o creștere enormă a prețurilor la energie. Dar este o provocare pentru familiile cu un venit mediu. Problema este că, prin embargoul imediat al gazelor naturale, am distruge bazele industriale din Germania. Şi asta este o problemă. Aceasta este o problemă nu doar pentru țara mea”, s-a justificat oficialul german.

Mai mult, acesta a plusat, în favoarea achizițiilor de gaze naturale din Rusia, spunând că altfel Germania nu-și va putea onora obligațiile asumate de a crește bugetul apărării.

sursa foto. Wikipedia

Explicațiile parlamentarului german

Pe de altă parte, parlamentarul german susține că țara sa este în favoarea introducerii unui embargo asupra cărbunelui și petrolului rusesc.

„Încă o dată, trebuie să fie scopul nostru principal să punem capăt acestei dependențe cât mai curând posibil. De aceea, ar trebui să începem cu cărbunele şi petrolul. Sper că miniștrii vor conveni asupra unui embargo asupra petrolului în următoarele două săptămâni, poate cu o perioadă de eliminare treptată, ca în cazul soluției pentru cărbune, dar cu gazul va fi extrem de dificil, pentru că nu avem infrastructura.

Sunt extrem de recunoscător ţărilor precum Italia şi altora care doresc să ne susţină în această situaţie foarte dificilă. Gazul lichefiat de exemplu, este o alternativă. Nu avem terminale terestre pentru gaz lichefiat în Germania, trebuie să construim terminale pe apă, în Marea Nordului, de exemplu, până la sfârşitul anului. Mai rămân multe de făcut”, a spus Michael Roth.

Germania este dispusă să ofere bani Ucrainei

În compensare, pentru a nu fi obligată să renunțe la gazele rusești, Germania este dispusă să plătească bani și să ofere ajutoare militare și umanitare pentru Ucraina, pentru a-i susține efortul de război. Mai mult, Berlinul este interesat să investească în reconstrucția acestei țări, la finalul războiului

„Mesajul meu către prietenii ucraineni şi toţi aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO este că trebuie să facem tot posibilul ca să sprijinim şi asistăm Ucraina în toate dimensiunile, cu ajutor umanitar, cu bani, cu arme. Ucraina trebuie să se apere și, de asemenea, să-şi elibereze regiunile ocupate de armata rusă”, a spus oficialul german.