De ce nu este bine să spunem „Hai Noroc“. Cine a fost zeul care a purtat acest nume și de ce este asociat cu Diavolul

De ce nu este bine să spunem „Hai Noroc“. Cine a fost zeul care a purtat acest nume și de ce este asociat cu Diavolul Sursa:doxologia.ro

Cu toții am spus cel puțin o dată în viață „Hai Noroc“, fără să știm de unde vine această urare. Noroc ar fi fost un zeu sângeros, asociat de scrierile religioase cu Diavolul. Părintele Cleopa, unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici din România, a scris în cărțile sale că atunci când spunem „Hai Noroc“ invocăm de fapt Diavolul.

Una dintre cele mai folosite urări în România este „Hai noroc“. Puțini știu însă că semnificația cuvântului noroc nu este tocmai una de bun augur. Din punct de vedere religios, Noroc a fost un zeu asociat cu Diavolul.

Unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, părintele Ilie Cleopa  a scris, într-una din cărțile sale, că nu este bine că ne dorim să avem noroc. Duhovnicul a explicat că a ales să scrie despre acest lucru după ce mulți oameni care au lăsat pomelnice îi cereau să se roage pentru ca ei și familiile lor să aibă noroc.

Adulat în Roma antică

Părintele Cleopa scrie că, până la venirea lui Isus Hristos și apariția creștinismului, oamenii se închinau la tot felul de zei și idoli. Romanii în special, se rugau la Moloh, Zeul Fericirii, pe care noi îl numim astăzi Noroc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cum era acest zeu Moloh sau Noroc, cum îi zicem astăzi? Oamenii îi purtau statuia într-o căruţă cu două roţi, făcută din aramă sau din argint. În spatele zeului Noroc era un cuptor de aramă şi în faţa lui o tigaie de aramă. Îi dădeau foc lui Noroc pe la spate, până se înroşea şi tigaia şi el. Popii lui purtau în mâini nişte securi mari, ascuţite”, a scris Părintele Cleopa.

Zeu sângeros

Acest zeu ar fi fost unul care cerea jertfe sângeroase. Le cerea mamelor să își sacrifice nou născuții, dacă doreau să aibă noroc.  „Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc! Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc ! strigau romanii pe străzile Romei Antice.

Și, pentru a avea noroc, femeile își dădeau pruncii de la sân. Până la 40-50 de copii punea odată în tigaia aceea. Aşa a secerat dracul Noroc milioane de copii“, a mai scris părintele Cleopa.

Duhovnicul a mai spus că salutul „Hai, noroc!” nu este altceva decât invocarea diavolului, potrivit shtiu.ro.