De ce nu este bine să mănânci în pat

De ce nu este bine să mănânci în pat Sursa foto: Dreamstime

Fie că vă bucurați de un mic dejun pe îndelete în pat sau luați o gustare în timp ce vă uitați la un film, există momente când mâncatul în pat este o perspectivă tentantă.

Poate fi o întâmplare singulară sau ceva care faci în mod regulat, dar cu siguranță nu ești singur, un studiu recent realizat de IKEA a arătat că cel puțin 22% dintre respondenți au recunoscut că au mâncat în pat în anul precedent. Dar, deși poate fi tentant să te cuibărești în pat și să te uiți la Netflix cu toate gustările, experții spun că există câteva motive destul de importante pentru care nu ar trebui să-ți folosești plapuma pe post de masă.

Mâncatul în pat atrage gândaci

Firimiturile din pat sunt întotdeauna enervante, dar resturile de mâncare pot atrage insecte, cum ar fi muște, furnici și chiar gândaci. Potrivit Dr. Deborah Lee, pseudomonas aeruginosa, o bacterie dăunătoare care se găsește adesea pe gândaci și excrementele acestora, poate ajunge de fapt pe pijamale, haine sau lenjerie de pat, punându-vă sănătatea în pericol. "Această bacterie poate provoca infecții, iar infecțiile pot fi dificil de tratat din cauza rezistenței naturale a pseudomonas aeruginosa la antibiotice", spune ea pentru MattressNextDay. "Prin urmare, este esențial să vă păstrați zona de dormit liberă de resturi alimentare." Dacă chiar nu puteți rezista atracției unui prânz în pat, Dr. Lee sugerează să măriți numărul de spălări ale lenjeriei de pat. "Deși se recomandă să vă schimbați lenjeria de pat o dată pe săptămână, dacă mâncați în pat, va trebui să o spălați de două ori pe săptămână, pentru a evita acele creaturi neplăcute", explică ea.

Probleme cu digestia

Mâncatul în pat poate avea un impact asupra sănătății intestinului și a sistemului digestiv, mai ales dacă mănânci pe orizontală. "Statul întins în timp ce mâncați poate provoca disconfort, balonare sau chiar reflux acid prin blocarea fluxului natural al digestiei", explică Dr. Lee. "Refluxul se agravează atunci când stai întins, deoarece gravitația nu mai ajută la menținerea acidului gastric la un nivel scăzut, făcând mai ușoară deplasarea acidului din stomac în sus, în esofag. Acest lucru poate provoca arsuri la stomac în timp ce încercați să dormiți și vă poate ține treaz toată noaptea." Pentru a preveni ca refluxul acid să vă țină treaz, este recomandat să mâncați cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mâncare sau somn?

Mâncatul în pat perturbă, de asemenea, semnalele naturale ale corpului tău pentru somn. Creierul tău trebuie să recunoască dormitorul ca un spațiu pentru odihnă, nu pentru a mânca sau pentru alte activități stimulante. Amestecarea acestor activități vă poate deruta creierul, făcând mai dificilă relaxarea și adormirea. Pentru a menține o asociere mentală puternică între pat și somn, Dr. Lee sugerează să evitați cu totul să mâncați în pat. "În schimb, dacă trebuie să mâncați târziu, savurați masa într-o altă zonă și apoi faceți tranziția către dormitor, unde puteți stabili o atmosferă liniștitoare cu un iluminat confortabil și lenjerie de pat confortabilă", spune ea. Dacă vă păstrați dormitorul ca spațiu dedicat somnului, creați un semnal mai puternic și mai consistent că este timpul să vă odihniți, ajutându-vă corpul să se liniștească mai eficient, notează Yahoo Life.

Mizerie în mediul de somn

Nu este doar plăcut să adormi într-un dormitor lipsit de dezordine și firimituri, cercetările sugerează că un mediu de somn curat poate duce de fapt la un somn mai bun. Iar atunci când ești distras, ai tendința să mănânci în exces. "În ceea ce privește conștientizarea a ceea ce mănânci și savurarea mâncării, mâncatul în pat este problematic", a declarat Dr. Michael Brustein pentru Food & Wine. "Dacă o faci în pat, probabil că faci și alte lucruri, cum ar fi să te uiți la televizor pe laptop sau să citești, iar acest lucru te-ar putea determina să mănânci în exces. Înainte să vă dați seama, ați terminat o pungă de chipsuri sau ați mâncat două covrigi și nici măcar nu v-ați dat seama."

Revista presei