De ce nu e bine să purtăm o mască refolosită. Avertismentul unui medic infecționist

De ce nu e bine să purtăm o mască refolosită. Avertismentul unui medic infecționist

Masca de unică folosinţă îşi pierde capacitatea de protecţie în momentul în care este refolosită, deoarece foarte mulţi microbi rămân pe suprafaţa ţesăturii, susține dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Cuvioasa Parascheva”.

Totodată, medicul Carmen Dorobăț mai spune că este important locul şi modul în care se păstrează masca de protecție, cel mai indicat fiind într-o pungă sigilată, nu agățată de oglinda retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a explicat Carmen Dorobăţ.

Masca ar putea deveni obligatorie și în spații deschise și aglomerate

Ne puteți urmări și pe Google News

Ludovic Orban, premierul României, a declarat că sunt analizate mai multe măsuri pentru limitarea riscului de infectare în zonele aglomerate, una dintre ele fiind posibilitatea de a impune purtarea măștii chiar și în spațiile deschise, așa cum sunt piețele, de exemplu.

„Am avut discuții cu mai mulți prefecți, mai mulți reprezentanți din comitetele județene pentru situații de urgență care ne-au spus că sunt locuri chiar și în aer liber, de exemplu o piață sau o faleză, unde, din cauza aglomerației, există risc de răspândire și discutăm și posibilitatea de a impune purtarea măștii în astfel de spații foarte aglomerate.

Încercăm să luăm măsuri punctuale care să reducă riscul de răspândire în posibile zone cu risc mare de răspândire”, a declarat, recent, prim-ministrul Orban.

În luna iunie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie cât timp se vor mai înregistra noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, în condițiile cea mai importantă cale de trasmisie este prin aer.

„Atâta timp cât vom mai vedea că mai avem nr de cazuri noi, vom purta mască, ca minim gest de protecție. Rămânem la o cale de transmitere cea mai importantă: aerogenă.

Sper să fie mai puțin de un an, doi. Sper să fie o lună, două de purtat masca, de purtat în spațiile închise, mijloace de transport, la serviciu. Gândiți-vă că acum 3-4 ani, când mulți mergeam în orașe europene, ne întrebam de ce asiaticii purtau măști. A rămas un obicei pentru poluare”, spunea Tătaru, la Digi 24.