Preşedintele Klaus Iohannis a avut intenția de a o decora pe Regina Ana dar nu a putut face acest lucru deoarece cutumele Familiei Regale nu permit decorarea post-mortem.
Decorarea Reginei Ana ar fi presupus onoruri acodate potrivit regulamentelor militare. Nu vor fi nici funeralii naționale pentru că Regina Ana nu a avut cetățenie română.
Guvernul a decis miercuri că ziua de 13 august, când va fi înmormântată Regina Ana, să fie zi de doliu național.
Zilele Municipiului Curtea de Argeş, sărbătoare care trebuia să fie în perioada 13- 15 august, de Sfântă Mărie, au fost amânate. În locul lor au fost decretate trei zile de doliu, respectiv ziua de 13 august, precum şi 12 şi 14 august, a anunțat primarul municipiului, Constantin Panţurescu. Potrivit acestuia, la înmormântare sunt așteptați între 15.000 și 20.000 de oameni.
De la aeroport, la Peleș
Casa Regală a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, iar, potrivit acestuia, sicriul urmează să fie adus în ţară marți, 9 august, la ora 15.15 pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş, unde va rămâne până miercuri, 10 august.
Miercuri, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces. Joi, 11 august, și vineri, 12 august, de la ora 8,00 la ora 22,00, toți cei care vor dori să-i aducă un ultim omagiu Reginei vor putea veni la Palatul Regal. Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Ele vor fi aşezate în grădină ori pe trotuarul din faţa grilajului Palatului.
Casa Regală cere ținute corespunzătoare - participanții în culori închise să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase, de niciun fel; să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani.
Sâmbătă, 13 august, la ora 10,55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului. Va avea loc o ceremonie religioasă și accesul publicului va fi liber. Apoi, cortegiul funerar va pleca la Curtea de Argeș. Sâmbătă, la ora 15,00, va avea loc slujba de înmormântare în Pronaosul Noii Catedrale, care nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
Casa Regală a dat publicității 92 de aspecte mai puțin cunoscute, legate de Regina Ana. Câte unul pentru fiecare an de viață. Aflăm astfel că Regina a primit șase prenume la botez, pentru a fi mulțumite toate mătușile regale: Anne, Antoinette, Francoise, Charlotte, Zita, Marguerite.
- De la 16 la 18 ani (1939-1941), Regina Ana a urmat o şcoală de Arte Frumoase la New York şi, în paralel, a lucrat la magazinul universal Macy’s, pentru a-şi câştiga existența.
- La New York, Regina a mai lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Bloomingdale’s, pentru a-şi completa veniturile.
- Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaște personal. Regele Mihai, în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului și să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreție.
- Regina Ana a văzut, în anii petrecuți în Anglia, de mai multe ori, fantome, în cele două reședințe în care a locuit.
- Regina Ana nu a avut niciodată pasiunea gătitului.
- Regina Ana, ca și Regele Mihai, a mâncat mereu la prânz un singur fel, iar masa a durat 20-30 de minute.