Cu mai mult de două săptămâni înainte ca teroriștii să desfășoare un atac sângeros în suburbiile Moscovei, guvernul SUA a informat oficialii ruși că Crocus City Hall, un loc popular pentru concerte, era un posibil obiectiv, conform oficialilor americani familiarizați cu situația.
Gradul ridicat de specificitate transmis în avertisment subliniază încrederea Washingtonului că Statul Islamic pregătea un atac care amenința un număr mare de civili și contrazice direct afirmațiile Moscovei conform cărora avertismentele americane erau prea generale pentru a ajuta să se prevină asaltul, scrie The Washingon Post.
De ce Rusia nu a luat măsuri, în ciuda avertismentelor SUA
Identificarea de către SUA a sălii de concerte Crocus ca posibil obiectiv - un fapt care nu a fost raportat anterior - ridică noi întrebări despre de ce autoritățile ruse nu au luat măsuri mai puternice pentru a proteja locul, unde mai mult de 140 de persoane au fost ucise de atacatori și clădirea a fost incendiată.
O filială a Statului Islamic a revendicat atacul, cel mai mortal din Rusia în ultimii 20 de ani. Oficialii americani au declarat public că grupul, cunoscut sub numele de Stat Islamic-Khorasan, sau ISIS-K, „poartă întreaga responsabilitate”, dar președintele rus Vladimir Putin a încercat să dea vina pe Ucraina.
Atacul a afectat în continuare imaginea de putere și securitate pe care liderul rus încearcă să o transmită și a expus slăbiciuni fundamentale în aparatul de securitate al națiunii, care a fost absorbit de mai mult de doi ani de război în Ucraina.
La nivel intern, agenții lui Putin par mai preocupați de reducerea la tăcere a opoziției politice și a opoziției față de președinte decât de eliminarea conspirațiilor teroriste, conform analiștilor și observatorilor politicii ruse.
Liderul rus însuși a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atacul din 22 martie, numindu-le „șantaj deschis” și încercări de „intimidare și destabilizare a societății noastre”.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze această poveste. Anterior, CNS-ul a recunoscut că Statele Unite au transmis informații „despre un atac terorist planificat la Moscova”, dar nu a spus că Crocus City Hall a fost numită ca posibil obiectiv, mai scrie publicația.
Americanii le-ar fi transmis rușilor locul exact
Un purtător de cuvânt al Kremlinului nu a răspuns la întrebările de la The Washington Post despre avertismentul legat de Crocus City Hall. Dar marți, Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, le-a spus reporterilor din Moscova că informațiile pe care SUA le-au împărtășit erau „prea generale și nu ne-au permis să identificăm pe deplin cei care au comis această crimă teribilă”, conform agenției de știri Interfax, controlată de stat.
Naryshkin a declarat că în urma informațiilor de la serviciile de informații americane, Rusia „a luat măsuri adecvate pentru a preveni” un atac. Dar imaginile de la locul masacrului arată că atacatorii nu au întâmpinat nicio rezistență semnificativă.
Media rusă a raportat că unitățile specializate de poliție nu au ajuns decât după mai bine de o oră de la începerea împușcăturilor și au așteptat mai mult de 30 de minute înainte de a intra în clădire, moment în care agresorii deja scăpaseră.
În timp ce Washingtonul împărtășește în mod obișnuit informații despre posibile atacuri teroriste cu țări străine, în conformitate cu o politică cunoscută sub numele de „datoria de a avertiza”, este neobișnuit să ofere informații despre ținte specifice unui adversar, au declarat oficiali și experți.
Aceasta implică riscul de a dezvălui modul în care Statele Unite au obținut informațiile, punând potențial în pericol activitățile de supraveghere clandestină sau sursele umane.
Dar informațiile care indicau un atac asupra sălii de concerte au indicat și un pericol potențial pentru americani în Rusia.
Pe 7 martie, Ambasada SUA a anunțat public că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunările mari din Moscova, inclusiv concerte”, și a sfătuit cetățenii americani „să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”.
SUA au împărtășit astfel de informații și cu Iranul
Statele Unite au împărtășit informațiile lor cu Rusia în ziua precedentă acelei avertizări publice, conform persoanelor familiare cu problema. Naryshkin a declarat că „agențiile de informații americane” au furnizat informații către FSB, serviciul de securitate al Rusiei.
În conformitate cu politica de avertizare, SUA au dat recent informații despre terorism și cu un alt adversar - Iranul.
În ianuarie, oficialii americani au avertizat că Statul Islamic intenționează să desfășoare atacuri în țară, conform oficialilor americani, care au spus că informațiile erau suficient de specifice încât ar fi putut ajuta autoritățile iraniene să împiedice două atentate sinucigașe care au ucis cel puțin 95 de persoane în orașul Kerman.
Cu toate că nu a existat o securitate eficientă la Crocus City Hall, există indicații că guvernul rus, cel puțin inițial, a luat în serios avertismentul Washingtonului - care includea informații despre planurile Statului Islamic de a ataca o sinagogă, conform unui oficial american.
Imediat după ce Moscova a primit acele informații, FSB-ul a anunțat că a prevenit un atac al Statului Islamic asupra unei sinagogi din Moscova.
Islam Khalilov, în vârstă de 15 ani, care a declarat că lucra la garderoba sălii de concerte în seara atacului, a spus că personalul Crocusului a fost informat despre posibilitatea unui atac terorist, nu mult timp după avertizarea publică din 7 martie.
„Am fost avertizați că ar putea fi atacuri teroriste și ni s-a spus ce să facem și unde să ducem oamenii”, a spus Khalilov într-un interviu cu Dmitry Yegorov, un cunoscut jurnalist sportiv rus, care a fost postat pe YouTube. Khalilov a spus că au existat controale de securitate mai stricte la locație, inclusiv cu câini instruiți, mai scrie publicația.
De ce Rusia nu a crescut totuși măsurile de securitate
De ce nu s-a crescut și menținut securitatea după avertismentul inițial rămâne neclar. Este posibil ca serviciile de securitate ruse, nevăzând niciun atac materializat în zilele imediat următoare 7 martie, să presupună că informațiile furnizate de SUA erau incorecte și să-și fi redus vigilența, au speculat unii oficiali americani.
Putin a ridiculizat public avertismentele privind terorismul provenite de la ceea ce a considerat „o serie de structuri oficiale occidentale” în timpul unei întâlniri cu oficialii superiori ai FSB pe 19 martie.
„Sunteți bine conștienți de ele, așa că nu voi intra în detalii în acest moment”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri oficiale a Kremlinului.
Putin a subliniat că cel mai important job al FSB-ului era în Ucraina, ca parte a ceea ce a numit „operațiunea militară specială” a Rusiei. Putin a echivalat forțele ucrainene cu teroriștii și a sugerat că acestea reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei.
„Regimul neo-nazist de la Kiev a trecut și el la tactici teroriste”, a spus Putin, inclusiv „încercări de a recruta autori ai atacurilor subversive și teroriste îndreptate împotriva infrastructurii critice și a spațiilor publice din Rusia”.
După ce autoritățile ruse au prins suspecții în atacul asupra Crocus City Hall, Putin și alți lideri de rang înalt au pretins că Kievul a angajat operațiunile și a făcut planuri pentru ca acestea să scape în Ucraina, acuzații respinse de oficialii americani și ucraineni.
Rusia a acceptat cu recunoștință asistență din partea Statelor Unite în trecut.
De două ori în timpul administrației președintelui Donald Trump, Putin a mulțumit americanilor pentru partajarea informațiilor care au contribuit la dejucarea atacurilor teroriste din St. Petersburg, în 2017 și 2019, potrivit The Washington Post.