De ce medierea în jurul Ucrainei continuă să eșueze? Au fost nouă ore de dezbateri

De ce medierea în jurul Ucrainei continuă să eșueze? Au fost nouă ore de dezbateri Sursa: EPA/SERGEY KOZLOV

Conflictul din Donbas este departe de a se rezolva, şi nu este vorba doar despre Moscova și Kiev, ci despre întreaga relație Rusia-Vest. Pe măsură ce consolidările militare continuă atât de către forțele ruse, cât și ale NATO în jurul Ucrainei, liderii europeni au intrat într-o alertă diplomatică în aceste zile cu scopul de a media impasul ucrainean și de a evita războiul.

Moscova susţine că mediatorii nu reuşesc să exercite presiuni asupra Kievului, după ce noua rundă de negocieri cu privire la rezolvarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), care durează de aproape opt ani de zile, s-au încheiat fără niciun rezultat concret după nouă ore de discuţii.

Reprezentanţii Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit joi pentru a doua rundă de discuţii de la începutul acestui an în aşa-numitul format Normandia, cu mediere franceză şi germană. Formatul Normandia și-a primit numele după ce reprezentanții tuturor celor patru națiuni, Rusia, Ucraina, Germania și Franța s-au întâlnit în Normandia, pe 6 iulie 2014, pentru prima dată după izbucnirea conflictului din estul Ucrainei.

Mediatorii susţin planul de pace, dar spre marele nostru regret nu presează guvernul ucrainean să-şi îndeplinească partea sa din Acordurile de la Minsk, a declarat şeful adjunct al administrației prezidențiale ruse Dmitri Kozak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu am reuşit să surmontăm diferendele de opinie, a spus Kozak, menţionând că partea ucraineană interpretează planul de pace diferit de partea rusă. Dmitri Kozak a criticat din nou guvernul ucrainean pentru că respinge dialogul direct cu liderii separatişti ai regiunilor Lugansk şi Doneţk (estul Ucrainei), reiterând că implementarea acordului de la Minsk este o condiţie prealabilă pentru soluţionarea conflictului din Donbas fără violenţă.

Negocieri ratate după ore întregi de discuţii

„Am încercat să ne punem de acord ca la următoarea întâlnire a Grupului de contact (Ucraina, OSCE şi Rusia) să se înceapă un dialog privind viitorul statut al Donbasului ca parte a Ucrainei postconflict. Nu am reuşit să obţinem consimţământul Kievului pentru un astfel de dialog”, a declarat Kozak.

Negociatorul ucrainean Andrii Iermak a confirmat că discuţiile nu au avansat în ceea ce priveşte problemele aflate în dispută, dar a spus că a existat o încetare a focului completă săptămâna trecută preţ de mai multe zile, calificând aceasta drept un rezultat foarte puternic.

„Doar într-o atmosferă de implementare a încetării focului există cu adevărat posibilitatea de a continua aceste negocieri”, a spus Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Separat de așa-numitele discuții „Format Normandia”, șefii de guvern ai statelor baltice – Estonia, Letonia și Lituania – s-au întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz.

Moscova vrea să obțină un acord din partea Kievului

La Berlin consilieri seniori din Ucraina, Rusia, Germania și Franța poartă discuții în capitala Germaniei cu privire la criza din Ucraina: „Pot fi văzuți ca facilitând (pentru mai multe discuții)... este vorba despre discuții așa cum ar fi și un mod de a încerca să vedem care ar putea fi spațiul potențial de compromis al fiecărui guvern și domeniile în care cu adevărat nu pot face compromisuri”, el a spus.

Kievul doreşte o ameliorare a verificării încetării complete a focului în estul Ucrainei, deblocarea procesului de eliberare reciprocă a prizonierilor şi deschiderea punctelor de control pe linia de demarcaţie.

Moscova doreşte să treacă peste aceste etape şi încearcă să obţină acordul Kievului la un dialog direct cu separatiştii şi acordarea unui statut de autonomie pentru cele două autoproclamate republici populare Lugansk şi Doneţk, scrie aljazeera.