De ce mai multe persoane se confruntă cu atacuri de cord în timpul iernii

De ce mai multe persoane se confruntă cu atacuri de cord în timpul iernii

Sezonul rece este o provocare. Iarna prezintă un risc pentru sănătatea fizică în cazul celor care prezintă un risc mai mare de infarct miocardic, angină pectorală sau hipertensiune arterială. Un studiu din 2021 a constat că stopurile cardiace din SUA cresc din lunile decembrie și ianuarie.

Dr. Oliver Guttmann, cardiolog la Spitalul St Bart din Regatul Unit, a declarat că vremea rece scade căldura corpului, ceea ce înseamnă că inima trebuie să muncească mai mult pentru a menține corpul cald. Acest lucru poate crește șansa unui stop cardiac la persoanele care au deja un risc crescut, cum ar fi persoanele care fumează sau persoanele în vârstă. 

Creșterea atacurilor de cord 

Vremea rece determină îngustarea vaselor de sânge în jurul extremităților, cum ar fi degetele de la mâini și de la picioare, un proces cunoscut sub numele de vasoconstricție, a spus Guttmann. Rezultatul este că miezul corpului rămâne cald și organele continuă să funcționeze. „Cu mai puțin sânge care ajunge la extremități precum degetele de la mâini și de la picioare, există mai multă presiune pentru a pompa sânge în restul corpului”, a spus el. „Totuși, asta înseamnă că inima ta trebuie să lucreze mai mult, crescând atât ritmul cardiac, cât și tensiunea arterială.”

Presiunea suplimentară exercitată asupra inimii din cauza vasoconstricției poate determina ruperea plăcilor care s-au acumulat în interiorul arterelor, a spus Guttman, ceea ce poate bloca alimentarea cu sânge a inimii. În plus, vremea mai rece modifică vâscozitatea sângelui, a spus Guttman. „Când suntem reci, sângele nostru se îngroașă, ceea ce poate crește și șansa de a dezvolta cheaguri de sânge și, în consecință, de a avea un atac de cord”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coagulabilitatea sângelui este crescută, a spus dr. Deborah Lee. Coagulabilitatea sângelui este viteza cu care sângele formează un cheag și mai târziu o crustă pentru a preveni pierderea de sânge. „S-a descoperit că temperaturile scăzute cauzează o creștere a nivelului de fibrinogen din sânge – aceasta este proteina majoră implicată în formarea cheagurilor de sânge”, a spus ea. Cheagurile de sânge cresc riscul de atac de cord.

O altă cauză posibilă a creșterii sezoniere a atacurilor de cord este deficitul de vitamina D, care este mai răspândit în lunile de iarnă din cauza lipsei de lumină solară. Deficitul de vitamina D a fost legat de mai mulți factori de risc cardiovascular. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismele de bază.

Factori de risc 

O revizuire din 2013 în Tratamentele curente în medicina cardiovasculară indică faptul că vitamina D poate avea un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, deși autorii au spus că este nevoie de mai multe cercetări. Este dificil de cuantificat cu exactitate cât de mult crește riscul de boli cardiovasculare în timpul iernii, conform unei recenzii din 2003 din revista BMC Cardiovascular Disorders, deoarece bolile cardiovasculare și respiratorii sunt adesea tulburări asociate.

Un studiu din 2017 a analizat decesele și temperaturile zilnice din Finlanda și a constatat că moartea cardiacă a crescut cu aproximativ 19% în „zilele neobișnuit de reci”. De asemenea, pacienții mai în vârstă internați în spital în noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie au avut cu 30% până la 50% mai multe șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât cei internați în luna mai. Cu toate acestea, pentru grupa de vârstă mai tânără, nu a existat nicio diferență în ratele de deces, indiferent de luna anului în care au fost internați. Prin urmare, vârsta poate fi, de asemenea, un factor de risc, potrivit Live Science.