De ce l-a reținut DNA pe cel mai avut baron. Căncescu a dat contracte publice de 140 de milioane de lei către firme de casă

De ce l-a reținut DNA pe cel mai avut baron. Căncescu a dat contracte publice de 140 de milioane de lei către firme de casă

Cel mai bogat baron local, afl at la al patrulea mandat și cu 5 milioane de dolari în conturi, a fost reținut pentru 24 de ore și va fi dus astăzi la mandat.

Procurorii DNA au făcut, ieri, 15 percheziții la tot atâtea adrese din municipiul Braşov şi din localităţi învecinate. Printre acestea și domiciliile șefilor din CJ Brașov: președintele Aristotel Căncescu (PNL), vicepreședintele Mihai Pascu (PC) şi şeful Serviciului de achiziţii publice, Emil Cirică.

Căncescu a fost adus cu mascații la sediul DNA și a apucat să spună că dosarul este unul politic. După șase ore de audieri, acesta a fost reținut pentru 24 de ore,urmând ca astăzi să fie dus în fața instanței,cu pro punere de ares tare preventivă. Ancheta vizează modul în care mai multe contracte publice au fost date unor apropiați ai lui Căncescu.

Deputatul abonat la stat

Ne puteți urmări și pe Google News

● Prima firmă vizată de DNA este Gotic SA. Ea aparține deputatului de Brașov Ion Diniță (PC). Conform ultimei declarații de interese, demnitarul a avut sau are în derulare nu mai puțin de 70 de contracte cu diverse instituții publice din județ, de la primării comunale la CNADNR-ul local. Absolut toate contractele sunt semnate cu instituții publice din Brașov. În ultimii șase ani, valoarea acestor înțelegeri s-a ridicat la 112 milioane de lei. Pentru că generozitatea Consiliul Județean trebuie răsplătită, în 2011, Diniță a sponsorizat Partidul Conservator cu 7.270 de lei, în timp ce firma sa a donat, un an mai târziu, 30.000 de lei Uniunii Social Liberale (USL).

● O altă firmă vizată de controlul procurorilor este Ramb Sistem, societate care a primit două contracte importante din partea CJ Brașov. Primul vizează execuția lucrărilor pentru proiectul ,,reabilitarea și extinderea infrastructurii turistice în orașul Rupea”. A fost semnat în februarie 2010 și a avut o valoare de 21 milioane de lei , fără TVA. Al doilea contract, atribuit în august 2009 către Ramb Sistem, a vizat reabilitarea traseelor turistice din masivul Bucegi și în masivul Făgăraș și a presupus mai multe lucrări de construcții de posturi salvamont. Valoarea acestui contract a fost de 10,3 milioane de lei, fără TVA. În acest caz, nici măcar nu a fost anunțată intenția de licitație. Explicația: „Au fost luate în considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selecție calitativă”.

Ramb Sistem SRL este condusă de un vechi prieten al lui Aristotel Căncescu, Gabriel Bâgiu. În prezent, firma este radiată.

Nababul bugetar

Aristotel Căncescu are o avere de învidiat și este considerat cel mai bogat președinte de CJ din țară. El are în Braşov un teren intravilan de 2.500 de metri pătraţi, cumpărat în 2006, şi două case. A doua locuință a fost moștenită în 2013. Căncescu are în bancă conturi de peste 605.000 de euro și aproape 4,5 milioane de dolari. El este președintele CJ din anul 2000, fiind la al patrulea mandat, iar în legislaturile 1992-1996 și 1996-2000 a fost senator.

În ultimul an fiscal, Căncescu a obţinut, ca preşedinte al CJ Braşov, 50.564 de lei, iar soţia sa, angajată la o firmă din Săcele, a avut un salariu anual de 13.320 de lei.

De unde a plecat ancheta

Un raport al Curții de Conturi de acum doi ani releva că, în Brașov, au fost cheltuiți ilegal 8.387.000 de lei. Astfel, inspectorii au constatat acceptarea la plată a unei ajustări a prețului către Gotic SA Brașov, în valoare de 2.192.000 de lei, privind „Lucrările de reabilitare DJ131C Km. 17+000 – 29+050 Racoș – Rupea”. O altă ajustare, în valoare de 1.543.000 de lei, a ajuns în conturile aceleași firme și a vizat „lucrările de întreținere, reparații și salubrizare în sezonul rece (deszăpezire), întreținere și reparații pe timp de vară”. Cea de-a doua firmă împlicată în scandal, Ramb Sistem, apare și ea în raportul inspectorilor. Astfel, CJ Brașov a facturat cheltuieli cu transportul, 209.000 de lei, privind contractele încheiate cu Ramb Sistem pentru realizarea a trei contracte de reabilitare a unor obiective istorice.

Parlamentarul milionar are apartament în Cambridge

Deputatul Partidului Conservator Ion Diniță (52 de ani) este un politician discret, în ciuda averii agonisite. Aflat la primul mandat în Parlament, CV-ul său este sărac în informații. Știm doar că în 1990 a terminat Facultatea de Mecanică din Brașov. Două decenii mai târziu și-a luat și o diplomă de doctor în inginerie mecanică.

Diniță este acționar la șase firme, Gotic fiind cea mai importantă. El a declarat bijuterii și obiecte de artă în valoare de 90.000 de euro. Din 2001 a început să cumpere terenuri. Are în conturi 6.463 de lire sterline, 255.458 de lei şi 14.101 euro. Anul trecut, deputatul a avut venituri de 58.908 de lei din indemnizația de parlamentar, 5.692 de lei din arendă și 1.376.600 lei dividende de la Gotic SA. Deputatul mai are 14 terenuri intravilane, 13 terenuri extravilane, şapte terenuri agricole şi un teren forestier. De asemenea, el are un teren agricol luat în concesiune pe 125 de ani în Cambridge. Diniță mai are nouă apartamente în Brașov, Sighișoara, București și Cambrige. Deputatul conservator mai deține cinci case dintre care două de vacanță.

Parlamentarul a fost audiat ieri la DNA și a plecat fără să facă declarații. Valoarea totală a contractelor încheiate de SC Gotic cu CJ Braşov şi cu primării din mai multe localităţi, între care Făgăraş, Sighişoara, Râşnov, Rupea, Cristian, în ultimii patru ani, este de peste 112 milioane de lei.