De ce își făcuse Hitler un bunker în Franța?
- Evenimentul Istoric
- 14 iunie 2018, 07:30
În timpul unei excursii într-o pădure din nordul Franței, fotograful amator Marc Askat avea să facă în toamna anului 2015, descoperirea vieții sale.
În timp ce căuta diverse subiecte și peisaje demne de fotografiat, teleobiectivul camerei sale foto a prins în cadru ceea ce păreau a fi resturile unui zid care nu ar fi avut ce să caute în acel mediu.
Cercetătorii care au investigat și studiat ulterior zona au stabilit însă, că acolo era chiar bunkerul pe care Hitler personal a ordonat să-i fie construit în Franța. Scopul? Eminamente unul militar, care ținea de nebunia Fuhrerului.
Acolo unde Hitler plănuia invazia Angliei
Istoricii specialiști în cel deal doilea Război Mondial, care au investigat bunkerul au declarat că edificiul s-a numărat printre ultimele de acest fel folosite de Adolf Hitler în timpul conflagrației mondiale. Mai mult decât atât, se pare că exact din acest loc, Hitler plănuia și studia invadarea Marii Britanii. Fotograful Mark Askat nu este străin de descoperiri din perioada războiului amintit. Cu ocazia altor excursii, el a mai descoperit și fotografiat în premieră ruinele unui spital de campanie din al doilea Război Mondial, unde s-au găsit ulterior fragmente din jurnalele soldaților și ofițerilor tratați acolo. Însă descoperirea unicului bunker în care a stat Hitler în Franța este cea mai spectaculoasă și importantă descoperire a sa. Bunkerul respectiv, a cărui locație exactă nu a fost divulgată publicului pentru a se permite astfel specialiștilor să-l cerceteze nederanjați de turiști sau de vânătorii de obiecte vechi, este situat într-o zonă relativ inaccesibilă, dar nu totalmente izolată, fapt care a servit la conservarea sa pe o perioadă atât de mare de ani. Fotograful francez s-a expus și la riscuri suplimentare destul de mari, căci bunkerul este situat și în mijlocul unei rezervații de vânătoare, iar descoperirea sa a avut loc în plin sezon de vânătoare. Askat mergea pe o potecă studiind împrejurimile, când la un moment dat, a sesizat un mic zid din beton. Uitându-se mai atent, spre surpriza sa, a văzut că era marginea unei mici piscine de înot. Originea și scopurile construcției nu erau de-loc clare, așa că Askat s-a străduit să găsească o intrare. În spatele unor tufe dese, francezul a dat peste o mică ușă ruginită pe care n-a putut să o deschidă. După anunțarea autorităților, echipa de investi
Loc de antrenamente pentru Legiunea Străină
Cercetarea locului de către o echipă de istorici a stabilit că este vorba de locul unde Hitler își stabilise ultimul cartier general din afara granițelor Germaniei naziste. Dictatorul german folosise acest bunker din Franța pe post de cartier general de unde punea la cale planurile de invadare a Marii Britanii. Numele oficial al bunkerului era de „Fuhrerhauptquartier Wolfsschlucht II”. Iar aici, alături de Hitler, locuiseră o serie de înalți oficiali militari germani din acea perioadă. Pe cât este de mare și impunător, acesta este doar unul dintre cele zece bunkere similare, folosite de autoritățile naziste în perioada războiului. Chiar dacă tavanul și pereții sunt degradați sub impactul intemperiilor, iar rugina a distrus mare parte din componentele metalice ale clădirii, autoritățile franceze speră ca într-o bună zi, bunkerul să fie recondiționat și deschis turiștilor. Istoricii susțin că acest bunker este o dovadă în plus asupra faptului că naziștii nu ar fi putut ocupa Franța atât de eficient, fără ajutorul celebrilor colaboratori interni, care se pare că i-ar fi ajutat și la construirea acestuia. În timpul războiului, sudul Franței a rămas neocupat, până în noiembrie 1942, când guvernul de la Vichy a devenit o marionetă pentru Berlin. Deși bunkerul a fost abandonat, înăuntrul său se mai pot zări unele obiecte de atunci, precum canistre vechi și efecte militare ale personalului încartiruit aici. Camerele și tunelurile au fost puternic ranforsate cu un strat foarte gros de beton. Camerele au atașate uși groase din metal masiv, iar tot edificiul arată că a fost proiectat pentru a respinge atacurile Aliaților în caz că ar fi fost descoperit. Entuziasmat de descoperirea sa, Askat a publicat fotografiile pe contul său de Facebook, iar prietenii săi au fost intrigați de faptul că nu a postat și locația exactă a bunkerului. S-a dovedit în cele din urmă că situația era mai complicată decât s-a crezut. Askat o fi fost prima persoană publică care a descoperit bunkerul, dar în cele din urmă a ieșit la suprafață faptul că o parte a autorităților știau de existența sa, dar nu au ales să o facă publică. Motivul? Bunkerul lui Hitler era folosit periodic ca bază de antrenamente pentru Legiunea Străină Franceză! De aici și secretomania justificată care îl înconjura. Ori în aceste condiții, este foarte posibil ca locația bunkerului să rămână secretă și de acum încolo. Deși are statut de sit istoric, antrenamentele membrilor Legiunii Străine pot duce la distrugerea sa parțială, dar acest lucru nu pare să impresioneze autoritățile. Se pare că naziștii au construit bunkerul într-un loc atât de izolat și sălbatic nu doar pentru a-l feri de ochiul Aliaților, dar și pentru a evita detectarea sa se către membrii Rezistenței Franceze. Aceștia erau foarte porniți pe naziști, precum și pe colaboratorii săi, căci, deși evrei constituiau pe atunci circa 1% din populația totală a Franței, tot ei compuneau peste 20% din membrii din conducerea Rezistenței Franceze.
...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)