De ce îi călăreşte ANAF tot pe cei care respectă legea?

De ce îi călăreşte ANAF tot pe cei care respectă legea?

Inspectorii ANAF au tăbărât pe Litoral, unde au luat la control toate cluburile care au deschis sezonul acesta, în mica vacanţă de 1 Mai. În Vama Veche, maşinile Fiscului au fost primite cu huiduieli.

”Vamaioţilor” nu le place Fiscul. S-a văzut asta cu vârf şi îndesat vineri, când ANAF a dat buzna în Vama Veche pentru a verifica terasele, cluburile şi restaurantele din staţiune. De pe tot Litoralul s-au transmis ştiri cu imagini care ar fi trebuit să ne convingă că se duce o aprigă bătălie cu evaziunea fiscală.

Acţiunea ANAF, o premieră pentru Fisc, seamănă însă teribil cu strategia prostească pe care o aplică Poliţia Rutieră de ani de zile, în toate momentele când românii merg la mare sau la munte în număr mare.

Ştiţi cu toţii ştirile care încep cam aşa: ”Poliţia Rutieră a plasat zeci de radare pe A2 pentru a prinde vitezomanii”. Ştiri care sunt mereu urmate de cele care sună aşa: ”Blocaj pe A2, se circulă bară la bară”.

Ne puteți urmări și pe Google News

E imposibil să nu te întrebi ce nevoie de de ”zeci de radare” pe drumuri unde se circulă ”bară la bară”. O întrebare logică ce expune inutilitatea strategiei pe care o aplică tot timpul Poliţia Română.

Singura utilitate a îngrămădirii echipajelor de Poliţie Rutieră pe drumurile pline cu turişti este una de imagine. Televiziunile transmit în buclă ştiri care produc şefilor instituţiei impresia că sunt foarte eficienţi şi inteligenţi. În realitate, întotdeauna aceste concentrări de forţe sunt inutile.

O dovedesc şi accidentele mortale care au loc, mereu, în astfel de perioade pe drumurile unde Poliţia Rutieră nu e activă pentru că nu e nicio televiziune care să mediatizeze acţiunea.

Controalele ANAF de zilele acestea au un puternic iz propagandistic şi cred că sunt la fel de inutile, din câteva motive simple.

Cel mai evident dintre ele ţine de faptul că operaţiunea s-a derulat cu surle şi trâmbiţe, ca o defilare de ”Ziua Poliţiei”. Când intră într-o staţiune 20 de maşini inscripţionate ANAF, cu toate televiziunile după ele, este la mintea cocoşului că în 5 minute toţi evazioniştii dispar şi toată lumea emite bon fiscal.

Dacă pui clopoţei la gâtul mâţei, felina nu mai prinde niciun şoarece.

E logic că era mult mai eficient ca inspectorii ANAF să intervină mai discret, aparent pozând în turişti nevinovaţi? Era, dar atunci nu mai aveau televiziunile ce ştiri să difuzeze pentru a produce publicului impresia că Fiscul a devenit brusc o instituţie model.

Dincolo de surlele şi trâmbiţele cu care a înţeles să acţioneze ANAF zilele acestea, trebuie dezbătută public o problemă de principiu. Cei vizaţi de controale sunt patronii unor mici afaceri care funcţionează legal. Au fost călăriţi cei care contribuie la bugetul de stat, în timp ce încă nu vedem acţiuni la fel de ample împotriva celor care sunt în afara oricărui control fiscal.

Cu siguranţă că era mult mai interesant pentru statul român dacă toată armata ANAF mergea în Portul Constanţa să stopeze grupurile care alimentează cu produse mafia pieţelor din marile oraşe.

Înainte să verifice dacă afacerile legale respectă legea la milimetru, Fiscul ar trebui să fugărească cu flota nouă, pe toate şoselele patriei, toţi analfabeţii care expun un lux inexplicabil.

Înainte să numere banii încasaţi de un restaurant care contribuie la bugetul de stat în fiecare an, inspectorii ANAF ar face bine să înceapă să numere turnuleţele şi pagodele clanurilor de baştani care nu au nici măcar vize de flotant pentru adresele unde şi-au construit temple ale kitschului.

Înainte să numere cartofii din bucătăria vreunui restaurant, inspectorii ANAF ar face mai bine să înceapă să numere biolizii de lux din curţile palatelor şi să-i întrebe pe proprietari cum au produs banii cu care îşi plătesc luxul opulent. De 25 de ani statul român are un comportament absolut scandalos în zona evaziunii fiscale.

Călăreşte cu controale pe cei care respectă legea, îşi declară afacerile şi achită taxe, căutându-le cu insistenţă nod în papură, în timp ce îi ignoră complet pe cei care fac averi uluitoare total în afara legii.

Legile prost formulate, schimbate mereu, date cu dedicaţie pentru şmecherii cu pile politice, fac misiunea Fiscului floare la ureche. Practic este imposibil ca un patron să fie sută la sută legal, indiferent cât de onest şi corect este. Înainte să trimită armate de inspector fiscali pe capul micilor patroni, statul roman ar trebui să simplifice legislaţia fiscală şi să producă un sistem care să-i vizeze sistematic pe şmecherii cu afaceri în afara legii.

Este absolut revoltător să amendezi o bătrânică pentru că vinde urzici pe maginea drumului, în timp ce nu eşti capabil să stârpeşti mafiile de bişniţari care au luat în stăpânire aproape toate pieţele din ţara asta.