De ce Germania interesează toate serviciile de informații de pe planetă?

De ce Germania interesează toate serviciile de informații de pe planetă? Spion. Sursa foto. Pixabay

Poliția din Germania a arestat în ultimele săptămâni în Germania mai multe persoane suspectate că ar fi spioni pentru China sau Rusia.

Un asistent parlamentar care ar fi spionat pentru China, doi presupuși spioni ruși... Cazurile de spionaj se înmulțesc în Germania.

Încă din decembrie 2022 spionajul provoca scandal peste Rin. Un înalt oficial al serviciilor de informații externe germane (BND) a fost arestat pentru că a transmis Rusiei un "secret de stat".

Ar trebui ca episodul James Bond Săruturi din Rusia să se numească Săruturi din Berlin? În ultimele săptămâni, cazurile de spionaj au proliferat peste Rin. Luni, un fost ofițer al armatei germane, arestat în august 2023, a mărturisit că a spionat pentru Kremlin. Marțea trecută, un colaborator al unui partid german de extremă dreaptă din Parlamentul European a fost arestat sub suspiciunea că ar fi spion chinez. La mijlocul lunii aprilie, Berlinul ar fi pus mâna pe doi spioni ruși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Germania, un centru de interes pentru serviciile de informații

Mai rău, în martie, Rusia a difuzat pe rețelele de socializare înregistrarea audio a unei videoconferințe între ofițeri germani de rang înalt, care au discutat despre livrările de arme către Ucraina. Alte cazuri de spionaj au ieșit la iveală în alte țări europene, precum Regatul Unit. Dar, de la Jason Bourne la OSS 117, toți spionii din lume par să fi fost de acord să se întâlnească în Germania.

"Această țară ocupă o poziție geografică deosebit de avantajoasă, este o răscruce între Est și Vest. În istoria spionajului, Germania și Europa Centrală, în general, au constituit întotdeauna un cuib de spioni", spune Alain Rodier, fost ofițer superior al DGSE (Direcţia Generală a Informațiilor Externe Franceze) și director de cercetare la Centrul de Cercetare a Informațiilor Franceze (CF2R).

Fiind în Germania, spionii nu pot doar să monitorizeze teritoriul, ci și să se concentreze asupra Uniunii Europene și chiar asupra unora dintre cele mai influente pieţe ale economiei mondiale. Ca și Banca Centrală Europeană care se află la Frankfurt. "Între influența sa politică și poziția sa geografică, Germania interesează toate serviciile de informații de pe planetă", spune Alain Rodier. Pentru că, chiar dacă ultimele arestări privesc agenți ai Chinei sau Rusiei, ei nu sunt singurii care privesc către Berlin.

„Toată lumea spionează”

"Este o lume opacă în care orice lovitură este permisă. China și Rusia spionează, dar nu e ca și cum și occidentalii nu ar fi activi!", subliniază Yves Boyer, fost director adjunct al Fundației pentru Cercetare Strategică (FRS). "Franța are un centru de ascultare în Mayotte care gestionează întregul bazin al Oceanului Indian", amintește specialistul în probleme de apărare.

Dar sunt și alte câteva în Franța continentală sau în Kourou, în Guyana, amplasate ideal pentru a-i monitoriza pe americani. Pentru că, atunci când vine vorba de informaţii, prieteniile se estompează în favoarea intereselor tuturor. "Toată lumea spionează. Și mai presus de toate nu trebuie să credem că cele 17 servicii de informații americane stau cu braţele încrucișate și că, nemții fiind teoretic aliații lor, nu sunt incluse în joc", spune Alain Rodier. Acest lucru este dovedit de dezvăluirile privind interceptările telefonice americane ale Angelei Merkel în 2013 și apoi ale președinților francezi Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande în 2015.

"Este posibil ca această creștere a numărului de cazuri de spionaj să nu vină direct dintr-o creștere a activității serviciilor de informații în Germania, ci mai degrabă dintr-o îmbunătățire a serviciilor de contraspionaj", spune Alain Rodier.

SUA amenință

Directorul de cercetare de la CF2R amintește că germanii aveau un aparat de informații extrem de eficient cu Gestapo. "Dar germanii au fost traumatizați, iar acest lucru este absolut firesc, așa că contraspionajul a fost atunci foarte limitat de puterea politică", explică el.

Yves Boyer propune o altă ipoteză. "Din când în când, există o afacere, dar, de multe ori, nu vorbim despre asta. Este eminamente politico-strategic să comunici pe aceste chestiuni", notează el. "Dacă vorbim, este pentru că în spate sunt interese politice". "Comunicarea este foarte strânsă în domeniul inteligenței, vor să vorbească doar atunci când au un interes pentru ea", este de acord Alain Rodier. Fostul ofițer superior al serviciilor franceze adaugă că "nemții [au] o reputație de comunicare extrem de controlată: în anumite chestiuni mass-media este bine aprovizionată, în altele, e tăcere radio".

În timp ce Statele Unite amenință că vor interzice rețeaua de socializare chineză TikTok, iar Uniunea Europeană a lansat o anchetă împotriva acesteia, "a arăta cu degetul spre spionajul chinez ar putea pregăti opinia publică germană pentru interzicerea rețelei de socializare", speculează Yves Boyer. Și, în toate cazurile, aceste situaţii ne permit să arătăm cu degetul către cei care sunt catalogați drept inamici. Dar intențiile puterii germane – dacă există – rămân nebuloase. Pentru că în această lume opacă, așa cum amintește Yves Boyer, "cei care știu cu adevărat nu spun nimic"...

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / 20minutes.fr