De ce fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului

De ce fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului

Pădurea amazoniană a devenit în ultimii ani o adevărată torță și, din câte se pare, focul ar fi fost pus chiar de localnici.

Terenurile fertilizate și pregătite mecanic, acoperite cu garduri, cherestea și plantații lefructifere sunt foarte inflamabile. Când riscul de incendiu este ridicat, cultivarea pământului „cu ajutorul focului” dă cel mai sigur randament, dar sporește riscul de incendiu pentru alții. În aceste situații, fermierii care rercurg la incendii câștigă mai mulți bani decât cei care nu folosesc focul. În schimb, veniturile fermei sunt mult mai mici decât ar fi în cazul în care riscul de incendiu ar fi redus.

Întrucât riscul de incendii îi determină pe unii fermieri să dea singuri foc, tot așa îi și descurajează pe oameni să investească în măsuri de combatere a incendiilor.

Ce poate face guvernul

Așa cum nu există un efort coordonat pentru reducerea colectivă a riscului de incendiu, nu există nici stimulente pentru a-i face pe fermieri să stopeze practica incendierii sau să intensifice eforturile pentru a le preveni. Deci, cum ar putea ajuta guvernul?

Ne puteți urmări și pe Google News

În primul rând ar trebui să se interzică practica folosirii focului. Dar este considerată o idee proastă, deoarece focul, pe care indigenii l-au gestionat de generații întregi, poate fi folosit în mod durabil. Interdicția ar putea submina, de asemenea, mijloacele de trai ale fermierilor care nu își pot permite alte practici.

O altă variantă ar fi pregătirea terenurilor cu utilaje și substanțe chimice pentru unele regiuni ale Amazonului. Dar ar fi prea costisitoare pentru autorități, iar odată cu creșterea numărului de tractoare există riscul ca defrișările să ia amploare.

Cea mai bună opțiune ar putea fi aplicarea măsurilor de control al incendiilor în rândul fermierilor și subvenționarea tehnicilor alternative, după caz. Astfel s-ar reduce riscul de incendiu pentru toată lumea. La fel de imortantă ar fi acordarea de finanțări suplimentare pentru a sprijini instruirea și echiparea pompierilor comunitari.

Pentru a veni cu soluțiile potrivite e nevoie și de o mai bună înțelegere a cauzelor incendiilor din Amazon. Este voeba de defrișări recente? Dacă da, atunci multe dintre aceste incendii sunt probabil legate de acapararea și exploatarea terenurilor și de minerit. Atunci se impune aplicarea legilor pivind protecția mediului.

Dacă incendiile sunt rezultatul practicilor agricole locale, soluțiile constau în oferirea unui sprijin mai mare și colaborarea cu localnicii pentru a găsi o cale împotriva celor care aleg să dea foc.