De ce este bine să consumi un pahar de vin pe zi. Beneficiile aduse organismului

Sursa foto: Peter Titmuss | Dreamstime.com

Medicii recomandă consumul de vin zilnic, cu moderație. Nu doar vinul roșu este recomandat, ci și cel alb are multe beneficii pentru sănătatea organismului. Oamenii de știință au realizat mai multe studii care ne arată de ce este bine să consumăm astfel de băuturi.

Un studiu recent arată beneficiile consumului de vin. Dacă până acum credeai că doar cel roșu este benefic pentru organism, te-ai înșelat. Oamenii de știință au constatat că și cel alb aduce multe beneficii, dacă este consumat moderat.

Cercetătorii nu recomandă consumul de vin ca medicament, însă, în urma studiului publicat de „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, s-a constatat că antioxidanții din cel roșu ajută la prevenirea apariției colesterolului, care poate duce la boli de inimă. Totuși este recomandat consumul unui pahar de vin pe zi. Potrivit oamenilor de știință, acest tip de băutură poate preveni orice problemă de sănătate, inclusiv demența la arsuri solare.

Un pahar de vin pe zi poate scădea inflamația mușchiului inimii, care poate duce la atac de cord sau alte probleme. Resveratrolul din vinul roșu ajută la prevenirea deteriorării vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor de sânge. Această băutură conține și taninuri, care au procianidine ce protejează împotriva bolilor de inimă. Acest compus este responsabil pentru gustul specific al vinului, iar cantitatea lor este mai mare în cazul celor din sud-vestul Franței.

Beneficiile vinului asupra organismului

Un pahar de băutură pe zi poate prelungi viața. Potrivit studiilor realizate recent, s-a constat că rată de mortalitate în cazul consumatorilor este cu 34% mai mică comparativ cu cei care beau bere sau alte băuturi alcoolice. Mai mult decât atât, cercetătorii de la Harvard Medical School spun că un compus numit resveratrol, care se găsește în vinul roșu, a fost asociat cu proprietăți anti-îmbătrânire. Acest compus este întâlnit la struguri, afine, nuci și merișoare. Beneficiile resveratrolui se pot întâlni doar la cei care beau cu moderație vinul roșu.

Consumul de vin este recomandat și în zilele toride de vară. Potrivit cercetătorilor spanioli, protejează pielea de soare. Aceștia au descoperit că antioxidanții din vin ne pot proteja pielea de arsurile solare. Când pielea este expusă la razele UV dăunătoare, declanșează o reacție chimică în organism, care face ca celule pielii să fie arse. Flavonoidele, antioxidanții din struguri, pot stopa procesul chimic care ucide celulele pielii și duce la arsuri solare.

Vinul este recomandat persoanelor care suferă de diabet, dar și în cazul celor diagnosticate cu cancer la sân

Un pahar de vin pe zi ar putea ajuta pacienții să gestioneze diabetul. Cercetătorii susțin că consumul acestei băuturi poate preveni această boală. Băutorii moderați au o șansă cu 30% mai mică de a dezvolta diabet de tip 2. Medicii avertizează că nu trebuie depășită limita de un pahar pe zi, pentru ca vinul să fie benefic organismului.

Consumul regulat de alcool ne expune, de obicei, unui risc mai mare de cancer. Totuși, vinul roșu este excepția de la regulă. Consumul acestei băuturi este asociat cu rate mai scăzute de cancer de sân. Oamenii de știință au descoperit că substanțele chimice din coaja strugurilor roșii reduc nivelul de estrogen și cresc nivelul de testosteron la femeile aflate la premenopauză, potrivit thelist.com.