De ce e bine să ținem citricele la rece. Argumentele cercetătorilor

De ce e bine să ținem citricele la rece. Argumentele cercetătorilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă fructele citrice sunt depozitate la temperaturi scăzute, un nou studiu al Universității din Florida sugerează că grapefruitul bogat în antioxidanți, care are și alte beneficii pentru sănătate, ar putea fi un avantaj atât pentru consumatori, cât și pentru cultivatorii de citrice.

Ali Sarkhosh, profesor asociat de științe horticole la UF/IFAS, spune că este prea devreme pentru a spune dacă așa-numitele „portocale de sânge” (grapefruit) sunt o cultură care va fi profitabilă pentru industria citricelor din Florida.

Mai multe detalii sunt furnizate de Fariborz Habibi, asociatul post-doctoral al lui Sarkhosh.

„Deși grapefruiturile au, de obicei, prețuri mai mari decât alte soiuri comune, cum ar fi portocalele Navel sau Valencia, nu este clar dacă agricultorii și-ar putea crește substanțial venitul pe acru adăugându-le la selecția lor de culturi și stocându-le apoi pentru dezvoltarea culorii interne”, a declarat Habibi, autorul principal al studiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

O perspectivă încurajatoare pentru sectorul citricelor din Florida este creșterea calității fructelor care rezultă din tehnica de depozitare. Cu toate acestea, înainte de a recomanda ceva cultivatorilor, este nevoie de mai multe cercetări.

Citricele și culoarea

O serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv calități antiinflamatorii și antioxidante, au fost asociate cu abundența de antociani din fructe.

Vitamina C, flavonoidele și fibrele dietetice se numără printre celelalte substanțe fitochimice avantajoase găsite în ele.

În condiții similare la domiciliu, fructele pot dezvolta, de asemenea, o culoare internă. Cu toate acestea, Sarkhosh a declarat că fructele din magazin ar trebui să fie bune pentru consum și să aibă o culoare internă frumoasă.

Oamenii de știință de la UF/IFAS North Florida Research and Education Center din Quincy au colectat fructe de pe o parcelă de cercetare pentru acest studiu.

Conform cercetărilor, păstrarea portocalelor roșii între 4 și 12 de grade le îmbunătățește conținutul de antociani, fenoli și nivelurile de antioxidanți.

„Atribute precum fermitatea sunt esențiale pentru menținerea calității generale, a texturii și a gustului portocalelor roșii în timpul depozitării”, a explicat Habibi.

Culoarea roșie intensă a „portocalelor de sânge” le dă numele. Un pigment antioxidant este prezent în coaja lor.

Datorită climatului mediteranean favorabil - rece, dar peste 0 grade - țări precum Italia și Spania sunt locuri populare pentru cultivarea acestui fruct.

Atunci când fructele sunt expuse la temperaturi de 7-15 de grade timp de cel puțin 20 de zile, în fructe se produce antocianină, potrivit sciencedaily.com.

 

Revista presei