„Toate celelalte locuri posibile ale originii virusului s-au dovedit a fi foarte puțin probabile”, concluzionează documentul guvernamental.

Autoritățile chineze susțin  că originea virusului este necunoscută, dar  inițial declarau că provine de la animale din „piața umedă” din Wuhan, unde se sacrifică tot felul de anumale sălbatice, iar carnea este vândută. Mai mult, la un moment dat, au spus că virusul ar fi sărit de la lilieci la animalele vândute pe piață anul trecut și abia apoi ar fi infectat oamenii.

„Cel mai logic loc pentru a investiga originea virusului a fost complet închis de către partid”, se arată în document, cu referire la Partidul Comunist Chinez – care a luat măsuri „draconice” pentru controlul informațiilor despre virus încă din ianuarie.

„Un general major din partea Armata Populară de Eliberare, care este cel mai bun microbiolog militar din China, a preluat în esență [Institutul de Virologie Wuhan] de la mijlocul lunii ianuarie.”

Un medic pe nume Wu Xiaohua a lansat o campanie online de expunere a activității unui savant chinez despre care susține că a folosit animale de laborator pentru a testa virusul. Unul dintre aceste animale, sugerează Wu, ar fi putut fi la originea pandemiei.

De asemenea, Wu a sugerat ca animalele nu erau eliminate în mod corespunzător și, în unele cazuri, ar fi fost vândute ca animale de companie. Mai mult, lucrătorii de laborator ar fi fiert și mâncat ouă folosite în experimente. Firește, savantul a respins acuzațiile.

O altă dovadă despre care se vorbește în raportul guvernamental este dispariția unui angajat al laboratorului WIV, pe nume Huang Yanling, despre care unele surse suspectează că ar fi„pacientul zero”.

Huang este singurul angajat WIV ale cărui date (biografie, profil și imagine) au fost șterse de pe site-ul său web, alimentând speculațiile, se arată în raport.

Între timp, Institutul de Virologie susține că Huang este sănătos și a părăsit institutul ca să lucreze într-o altă provincie.

Huang nu a mai apărut niciodată în public și pe internet chinezii fac tot felul de speculații despre locul unde se află.

De altfel, pe fondul acestor controverse, China a impus restricții privind publicarea de informații cu privire la originile COVID-19.

Yuan Zhiming, directorul Institutului de Virologie Wuhan, a declarat public că „nu există nicio posibilitate ca acest virus să fi plecat de la noi”. În apărarea chinezilor a sărit un savant australian care a declarat că virusurile studiate La Wuhan sunt diferite de cel care a provocat pandemia.

The Times notează, de asemenea, că mai multe lucrări academice au ajuns la concluzia că nu există dovezi că virusul ar fi fost fabricat într-un laborator. Cu toate aceste,a întrebarea dacă nu cumva e vorba de  un virus natural care ar fi  scăpat din laborator este încă obiectul unor dezbateri aprinse.

 

 

PAGINA ANTERIOARA