De ce Crăciunul vine și pleacă atât de repede? Una dintre explicații ar fi că „nu știm să folosim timpul mai înțelept”

De ce Crăciunul vine și pleacă atât de repede? Una dintre explicații ar fi că „nu știm să folosim timpul mai înțelept” Sursa foto: 151321028 © Serezniy | Dreamstime.com

Multora li se pară că în fiecare an Crăciunul vine mai repede şi trece la fel de repede. Una dintre explicații sugerează că totul este despre modul în care percepem evenimentele în prezent faţă copilărie.

Anii par să treacă mai repede cu cât îmbătrânim, probabil că şi din acest motiv ni se pare că în fiecare an Crăciunul vine şi pleacă foarte repede. Dacă te gândești la perioada copilăriei îți vei aminti probabil că decembrie părea cea mai lungă lună și că uneori aveai impresia că Moș Crăciun nu mai ajunge odată. Însă ca adult experiența este una diferită, lăsând impresia că Crăciunul vine tot mai repede cu fiecare an care trece.

Încă un aspect important. Evenimentele noi creează amintiri mai vii și, cu cât reflectăm mai mult la acele amintiri, cu atât sunt mai bine păstrate, iar timpul pare să treacă mai lent.

De ce ni se pare că tot timpul suntem cu piciorul pe accelerație?

Trăim totul în mare viteză, parcă apăsăm mereu pe accelerație. Într-un minut ești la grătare sau la plajă vara în concediu iar apoi, aproape într-o clipită, parcă au sosit colindele, salata de boeuf și toate celelalte tradiții de sezon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partea bună e că dacă nu îți vine să crezi că sărbătorile de iarnă bat deja la ușă, nu ești singurul, un studiu recent la care au participat aproape 1.000 de adulți din Marea Britanie arătând că 77% din respondenți spun că Crăciunul pare să sosească mai devreme în fiecare an.

Unde s-a dus anul

Pe măsură ce îmbătrânim, memoria devine mai falibilă și ne amintim mai puțin din viața de zi cu zi. De asemenea, este mai puțin probabil să încercăm lucruri noi decât atunci când eram mai tineri. Împreună, acești factori pot contribui la senzația că a trecut mai puțin timp de la Crăciunul trecut decât ne așteptam.

Pentru un copil în vârstă de 7 ani cele 12 luni dintre Crăciunuri reprezintă o proporție uriașă din viața pe care au trăit-o până atunci. Pentru o persoană ajunsă la 45 de ani, aceleași 12 luni sunt o parte mică a experienței lor de viață.

Indiferent dacă încercăm să ne amintim durata unui film, a unei călătorii cu mașina sau a unei relații, numărul de amintiri întipărite în creierul nostru va servi drept indicator privind durata respectivă.

De abia așteptați să vină Crăciunul

Un alt factor care ne poate face să simțim că a sosit prea repede este cantitatea de energie pe care o depunem pentru a-l anticipa. Pentru mulți copii, Crăciunul este probabil cel mai așteptat eveniment al anului. Calendarele de Advent numără înapoi zilele până la sosirea Moș Crăciun.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, memoria noastră devine mai șubredă și ne amintim mai puține lucruri din viața noastră de zi cu azi. De asemenea, este mai puțin probabil să încercăm lucruri noi decât atunci când eram mai tineri. Acești factori luați împreună ar putea contribui la senzația că a trecut mai puțin timp decât ne așteptam de la Crăciunul trecut. Iar fiindcă lucrurile pe care le facem au o influență atât de puternică asupra modului în care percepem timpul, modificările aduse rutinei noastre de toate zilele distorsionează trecerea timpului.

Cu alte cuvinte, o zi previzibilă „ajută” timpul să treacă constant. De acest lucru și-a dat seama intuitiv probabil toată lumea în timpul pandemiei de COVID-19 și a lockdown-urilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Azi ne vedeam de viața noastră obișnuită iar apoi foarte subit toate rutinele noastre au fost date peste cap, oameni din întreaga lume relatând că au simțit o senzație copleșitoare că timpul nu a trecut normal în timpul pandemiei.

Deși Crăciunul nu ne dă în mod evident viața peste cap la fel ca o pandemie, perioada de dinaintea sa ne perturbă obiceiurile noastre cotidiene.

Vina o poartă şi magazinele că din octombrie încep decorarea vitrinelor

Cu toate acestea, poate că simțim că vine mai repede Crăciunul în fiecare an, pentru că se întâmplă. În anii trecuti, publicitatea de Crăciun nu era văzută până la începutul Adventului.

În zilele noastre este normal să vezi Moș Crăciun din ciocolată pe rafturile supermarketurilor la începutul lunii octombrie. Această schimbare a cronologiei Crăciunului se adaugă, fără îndoială, la simțul psihologic al Crăciunului care va veni mai devreme.

Aşadar, ni ne sugerează să folosim timpul mai înțelept: Trăiţi momentul și fiţi atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Savurați experiențele pozitive. Păstrați o atitudine optimistă și plină de speranță cu privire la viitor. Fii plin de speranță (de exemplu, imaginează-ți ce Crăciun grozav vei avea anul viitor!) și retrăiește amintirile prețuite. Încetiniți timpul și bucurați-vă de vacanță, scrie theconversation.com.