De ce au bucureştenii încredere în Oprescu

De ce au bucureştenii încredere în Oprescu

Edilul apare în sondaje ca favorit al alegătorilor, în ciuda faptului că în şase luni el n-a făcut decât să blocheze proiectele începute de Videanu.

Dacă mâine s-ar organiza alegeri în Capitală, 77% dintre alegători l-ar vota din nou pe Oprescu, chiar dacă numai 46% dintre cetăţeni se declară mulţumiţi de activitatea lui de edil. Aşa spune un sondaj surprinzător dat publicităţii ieri, care mai avansează o cifră uimitoare: 28% dintre bucureşteni consideră că după alegerile de astă-vară lucrurile s-au schimbat în bine prin oraş.

Presupunând că sondajul reflectă realitatea, ar fi interesant de aflat în ce Bucureşti trăiesc respondenţii. Cu siguranţă nu în oraşul în care, din iulie 2008, toate proiectele începute de fostul primar au fost blocate, iar acum se spune că nici nu se ştie dacă vor fi continuate deoarece criza afectează şi finanţele municipalităţii.

Şantiere încremenite

Mandatul primarului Sorin Oprescu a debutat cu câteva demiteri zgomotoase şi a continuat fulminant cu un circ demn de Cartea Recordurilor: cel mai lung cârnat, cel mai mare tort etc. Dincolo de asta, însă, principalele probleme cu care bucureştenii se confruntă, nominalizate şi în sondajul amintit, rămân la fel de acute: câinii, traficul, parcările.

„Dacă proiectele începute în mandatul Adriean Videanu s-ar fi continuat, azi am fi vorbit de un sistem de management al traficului funcţional. Deocamdată, el lucrează numai în cele 100 de intersecţii pe care am apucat să le facem, şi asta se reflectă deja într-o capacitate de preluare a traficului îm bună tăţită cu 30%“, explică un fost director din Primăria Capitalei.

Îmbunătăţirea traficului s-ar fi simţit mai bine şi dacă actualele şantiere ale Capitalei, încremenite în ultimele şase luni, ar fi fost continuate.

Pasajul Basarab ar fi fost aproape de inaugurare în câteva luni, dacă lucrările prevăzute pentru 2008 s-ar fi concretizat. Exproprierile sunt numai un pretext, spun surse din primărie, deoarece acestea vizează terenuri pe care s-ar construi bretele ale podului, după ce acesta ar fi finalizat.

Bulevardul Tudor Vladimirescu, lărgit pe trei benzi pe sens între 13 Septembrie şi Rahova, a rămas la stadiul de finalizare 50% ca pe vremea aceluiaşi Videanu, şi nu avansează din motive necunoscute.

Şoseaua care face legătura între Doamna Ghica şi Bulevardul Chişinău stă şi ea în aşteptarea finalizării, tot de astă-vară, fiind gata în proporţie de 75%. La fel şi pasajul de la Eroii Revoluţiei, ambele fiind lucrări cu termen de finalizare la sfârşitul lui 2008. Primarul doarme

În timp ce şantierele zac părăsite aiurea prin oraş, municipalitatea pierde banii alocaţi pentru ele, cum a fost cazul celor 17 milioane de euro pe care primăria „a uitat“ să-i cheltuiască în 2008.

Primarul general se plimbă însă prin marile oraşe ale lumii şi anunţă triumfalist la întoarcere că vrea să importe diverse modele de succes.

Ultima vizită, la Praga, l-a împiedicat de altfel să participe, ieri, la prima şedinţă de consiliu din 2009. Gurile rele spun că nu s-a putut trezi până la ora 13.00, pentru că avionul a ajuns marţi noapte târziu la Bucureşti.

Consilierii municipali au dat aceeaşi importanţă şedinţei, ca şi edilul, aşa că poate cele mai importante proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei au fost respinse, dintr-o neînţelegere. Ele vizau demersuri birocratice pentru continuarea şantierelor începute în Capitală de fostul edil.

A fost ales, în schimb, un nou viceprimar în locul lui Răzvan Murgeanu. Votul secret, dar bănuit de toată lumea, l-a scos din urnă pe Mircea Raicu. SPP-ul dă la gioale

După ce au rezolvat problemele oraşului, consilierii au trecut la activitatea lor favorită: votarea Planurilor de Urbanism Zonal (PUZ). De bine ce 40% dintre alegătorii lui Oprescu au spus că primarul îşi ţine promisiunile electorale, consilierii au votat ieri fix ceva ce edilul promitea, în campanie, să nu mai facă: construirea de zgârie-nori. S-a aprobat ieri construirea celui mai înalt bloc-turn din Bucureşti, de 116 metri, amplasat în sectorul 6, iar celelalte două, programate pentru sectoarele 4 şi 5, au fost deocamdată amânate.

Un PUZ cu scandal a fost cel referitor la Strada Brădetului din sectorul 4. În momentul votului, cetăţeanul Iulian Melian a început să ţipe, reclamând ilegalităţile care s-ar comite dacă proiectul ar fi aprobat. A urmat o altercaţie între el şi poliţiştii comunitari din primărie, soldată cu ruperea unui picior de poliţist. Melian a fost scos cu forţa din primărie, iar ulterior s-a aflat că ar fi angajat SPP la guvern. Bucureştenii îl preferă pe Băsescu lui Oprescu la prezidenţiale SONDAJ Piedone şi Negoiţă, primii în Top 6

  • Dacă ar putea sta în fotoliul lui Sorin Oprescu, bucureştenii ar rezolva problema maidanezilor (25%), a străzilor (22,3%) şi a parcarilor (14%), arată un sondaj realizat de Avangarde, centrul de studii socio-comportamentale.
  • Aproape jumătate din populaţia oraşului se declară satisfăcută de primarul-doctor, iar 4% - foarte nemulţumiţi. La capitolul realizările primarului, bucureştenii au bifat „concedierea persoanelor corupte“, „Pasajul de la Universitate“ şi „recordurile de Sărbători“.
  • Potrivit aceluiaşi sondaj, 20% dintre bucureşteni se arată indiferenţi de Oprescu, iar aproape 30% declară că acesta nu are nicio realizare.
  • Aceeaşi cercetare arată că cele mai curate sectoare sunt 1 şi 3, iar primarii cu cea mai bună imagine sunt Cristian Popescu-Piedone, Liviu Negoiţă şi Neculai Onţanu, Marian Vanghelie şi Cristian Poteraş(la egalitate) şi, pe ultimul loc, Andrei Chiliman.

Un chin ce nu se mai sfârşeşte: Bucureştiul nu ne mai încape

    Ne puteți urmări și pe Google News