De ce ar putea rata Germania şefia Băncii Centrale Europene

De ce ar putea rata Germania şefia Băncii Centrale Europene

Guvernatorul Băncii Naţionale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber, a făcut o serie de declaraţii care l-ar putea costa scaunul de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

Dacă până nu demult era considerat succesorul perfect al lui Jean-Claude Trichet, Weber se pare că pierde o şansă după alta. Pe de o parte, propriile declaraţii stau în calea sa către şefia BCE, iar pe de altă parte declaraţiile subalternului său, Thilo Sarrazin, l-au pus în postura de a fi nevoit să dea explicaţii.

Thilo Sarrazin a declarat pentru săptămânalul Welt că ''toţi evreii au aceleaşi gene'' şi că musulmanii care ajung în statele europene fie nu vor, fie nu sunt capabili să se integreze în societăţile vestice. Anul trecut, Sarrazin, fost ministru de Finanţe, a spus că: ''nu sunt obligat să accept nicio persoană care trăieşte pe spatele unui stat pe care îl respinge, care nu este procupată îndeajuns de educaţia propriilor copii şi care produce constant fetiţe îmbrăcate înfăşurate în văluri''. Ulterior, el a prezebntat scuze pentru aceste remarci.

Cancelarul Angela Merkel apreciază că Thilo Sarrazin trebuie demis pentru declaraţiile sale de anul acesta. Numai că Weber nu îl poate concedia pe Sarrazin, ci doar noul preşedinte al Germaniei poate semna decretul de eliberare din funcţie. Totuşi, opinia publică se aşteaptă ca Weber să apere reputaţia Bundesbank.

Pe lângă problemele create de membrul din consiliul de administraţie al Bundesbank, Axel Weber trebuie să dreagă busuiocul şi în ceea ce priveşte propriile afirmaţii. De exemplu, el a criticat dur decizia BCE de a răscumpăra debitele Greciei şi a Irlandei. Cu toate acestea, el a susţinut implicarea Germaniei în planul de salvare a Greciei de la faliment.

De asemenea, analiştii sunt de părere că Weber a mai făcut nişte paşi greşiţi în momentul în care s-a pronunţat cu privire la viitoarele decizii ale BCE, cu puţin timp înainte ca acestea să fie discutate în forul de conducere a instituţiei.

Totuşi, oficiali şi economişti germani sunt de părere că Weber va consolida independenţa BCE şi va da un suflu nou luptei împotriva inflaţiei. Totodată, Weber este privit ca o mână forte, capabilă să exercite suficientă presiuen asupra statelor din zona euro, astfel încât acestea să îşi facă ordine în finanţele publice.

Axel Weber conduce Bundesbank din 2004.

În luna februarie, 24 din cei 27 de analişti chestionaţi de Bloomberg îl indicau pe Weber drept succesorul lui Trichet, în vreme ce doar 3 au apreciat că preşedintele Băncii centrale a Italiei, Mario Draghi, va ocupa această funcţie, după ce actualul şef al BCE îşi va încheia mandatul, în luna octombrie 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News