De ce a vârât Merkel capul Europei în ștreangul lui Putin

De ce a vârât Merkel capul Europei în ștreangul lui Putin

În decembrie 2018, cu 433 de voturi la 105, Parlamentul European a condamnat Nord Stream ca pe un „proiect politic care amenință securitatea energetică europeană” și a cerut anularea proiectului.

Ucraina a declarat că Nord Stream 2 o va priva de peste 3 miliarde de dolari, cheltuieli de tranzit și va submina sancțiunile economice existente, impuse de Occident pentru războiul din Donbas și anexarea Crimeii.

Circa o treime din gazul livrat de Rusia către UE tranzitează în prezent Ucraina.

Președintele american Donald Trump, la fel ca și predecesorul său Barack Obama, s-a opus proiectului Nord Stream. Trump mai ales a fost extrem de critic la adresa cancelarei Angela Merkel, pentru refuzul său de a majora cheltuielile de apărare ca membru NATO, dar susținând acordurile cu Rusia pentru livrarea de gaze.

El a afirmat că Germania a devenit „prizoniera” Rusiei.

În februarie 2019, publicația britanică The Economist avertiza că, din cauza dependenței cancelarei Angela Merkel de partenerul său de coaliție, SPD, pentru a rămâne la putere, Germania a căzut în capcana rusă:

„Când un megaproiect nu are nici un rost comercial, sunt două posibilități: fie sponsorii sunt niște imbecili, fie există alte motive. Cum Vladimir Putin nu este un imbecil, trebuie să presupunem că gazoductul său favorit nu este chiar o afacere veritabilă – și că imbecilii sunt europenii, în special germanii...

„Pe plan economic, proiectul nu era necesar... Din cauza eficienței energetice, a cererii mici de producție și a consumului crescut de energie refolosibilă,  cererea europeană de gaze de import nu este de așteptat să crească până la un nivel care să facă necesară o nouă conductă.

„Nici o surpriză, singurul deținător de acțiuni în acest proiect este Gazprom.

„Scopurile reale ale proiectului sunt politice. Sunt trei aspecte importante aici. Primul: Nord Stream 2 afectează Polonia și Ucraina, două țări pe care Putin le detestă, pe una invadând-o în 2014.

„Acum, majoritatea gazului rus cu destinația Europa trece prin Ucraina. Nord Stream 2 va permite Rusiei să își reducă mai ușor livrările de gaze către Ucraina fără a afecta Germania. El va împiedica Ucraina să antreneze Germania într-un diferend cu Rusia, interferându-se cu livrările de gaz. Și va priva regimul ucrainean de cheltuielile de tranzit.

„Fără Nord Stream 2, exista o limită până la care putea merge răul făcut de Rusia Ucrainei, fără a-și periclita propria economie...

„Nord Stream 2 va spori dependența Europei de energia Rusiei... Scurt-circuitănd țările de tranzit, și realizând astfel economii, Rusia va putea să ofere clienților săi prețuri mai mici. Acest lucru este bun pentru consumatorii de energie germani, cel puțin pe termen scurt.