De ce a demisionat premierul separatist din Scoția

De ce a demisionat premierul separatist din ScoțiaScoția / Sursa foto: Wikipedia

Prim-ministrul independentist din Scoția, Humza Yousaf, a demisionat luni pentru a evita un dublu vot de cenzură în parlamentul local, unde partidul său, SNP, este mai mult ca oricând în dificultate la un an de la plecarea Nicolei Sturgeon.

De ce s-a temut premierul separatist din Scoția

Depășirea diviziărilor politice actuale "poate fi făcută doar cu altcineva la cârmă", a spus el într-o conferință de presă de la reședința sa oficială Bute House din Edinburgh.

El a precizat că rămâne în funcție până la desemnarea unui succesor.

Humza Yousaf, în vârstă de 39 de ani, a fost ales lider al SNP în martie 2023, după demisia surprinzătoare a fostului prim-ministru Nicola Sturgeon după nouă ani la putere.

Primul lider musulman în fruntea unui partid politic important din Regatul Unit, el întruchipa continuitatea cu predecesoarea sa și a continuat să susțină lupta pentru independența Scoției, în ciuda popularității oscilante a SNP.

Scandalul transgenderilor

Plecarea lui vine la patru zile după ce a pus capăt coaliției guvernamentale dintre Partidul Național Scoțian și ecologisti, pe fondul dezacordului cu privire la politica de mediu a țării.

Ecologiștii s-au opus, de asemenea, deciziei recente a guvernului de a suspenda prescripția de blocanți de pubertate tinerilor transgender.

Fără aliații săi Verzi, SNP, deși dominant în Holyrood, Parlamentul scoțian, cu 63 de locuri din 129, s-a trezit în minoritate și a căutat noi parteneri. Fără succes.

Opozițiile conservatoare și laburistă au depus fiecare câte o moțiune de cenzură, una vizându-l pe Humza Yousaf personal, iar cealaltă vizând întregul său guvern.

Voturile erau aşteptate săptămâna aceasta, iar Verzii scoțieni au indicat că vor vota împotriva primului ministru, lăsându-i lui Humza Yousaf puține speranțe de a se salva.

Parlamentul are acum 28 de zile pentru a găsi un nou prim-ministru.

Amenințarea laburistă

Cel mai tânăr lider în fruntea SNP, Humza Yousaf, care a fost lăudat pentru abilitățile sale de comunicare capabile să unească partidul, nu va fi, reușit, așadar, să întoarcă pagina Sturgeon.

Cele treisprezece luni ale sale la putere, în plină criză a costului vieții, au fost marcate în special de ciocnirile sale cu Londra, de exemplu cu privire la o lege scoțiană privind schimbarea de gen, blocată în cele din urmă de guvernul britanic, și la poziția Regatului Unit privind conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza sau pe autorizarea unui mare proiect petrolier în Marea Nordului.

Anul trecut a fost de asemenea deosebit de dificil pentru SNP, cu o anchetă privind finanțele sale, în care Nicola Sturgeon a fost audiată de poliție, iar soțul ei, Peter Murrell, fost director general al partidului, inculpat pentru deturnare de fonduri.

Ce urmează în Scoția

Cu câteva luni înainte de alegerile legislative, partidul este amenințat și de Partidul laburist, care este în creștere în Scoția și care este, de asemenea, bine plasat pentru a prelua puterea în Regatul Unit.

Lupta sa pentru autodeterminarea Scoției este în impas, de când Curtea Supremă britanică a decis, la sfârșitul anului 2022, că doar guvernul britanic poate autoriza un nou referendum.

Ultimul vot, din 2014, a fost câștigat de "nu" privind independența cu 55%.

În sistemul politic britanic, guvernul scoțian are competenţe în multe domenii, cum ar fi educația, sănătatea, justiția și mediul, în timp ce guvernul britanic, cu sediul la Londra, își păstrează puterile în special în apărare și politica externă, potrivit France24.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News