Evenimentul Zilei > Politica > De ce a ales Silviu Predoiu, fostul șef al SIE, să intre în hora politicii, lângă Victor Ponta
De ce a ales Silviu Predoiu, fostul șef al SIE, să intre în hora politicii, lângă Victor Ponta

De ce a ales Silviu Predoiu, fostul șef al SIE, să intre în hora politicii, lângă Victor Ponta

Invitat la emisiunea „Intrebari esentiale” de la EvZ TV, generalul în rezervă Silviu Predoiu, fost șef operativ al SIE și de cinci ori director interimar al serviciului, a mărturisit de ce a optat pentru partidul Pro România, al cărui lider este Victor Ponta (foto).

Acesta a explicat ce l-a determinat să facă pasul către politică și de ce a ales tocmai Pro România, partidul lui Victor Ponta.

„Deci după ce am tăiat rapid câteva din opțiuni am rămas cu câteva. Am început colaborarea cu domnul Ponta în calitate de consilier personal al său în probleme de securitate și politică externă în noiembrie-decembrie 2018. Pe parcursul colaborării cu dumnealui inevitabil am început să iau cunoștință și de modul în care funcționează PRO România, despre problemele acestui partid.

Ce m-a atras este faptul că așa cum am văzut-o eu și cum o văd și astăzi încă este o organizație vie, în formare în care contează aproape fiecare voce, nu vreau să fiu cu lozinci în cap.

(…) M-a atras ideea să particip la o organizație în construcție, organizație în devenire. M-a atras ideea împreună cu toate provocările și cu toate dificultățile pe care le presupune o construcție. Nu în ultimul rând de când sunt înscris în PRO România am putut să constat că este o formațiune și nu fac propagandă doar răspund la o întrebare, o formațiune care aduce în măsură echilibrat comparabilă tineri și maturi, entuziaști și sceptici, oameni aflați la prima experiență politică și oameni care se jură că sunt la urma experiență politică ca să nu spun altfel și vreau să-i cred.

Suntem un amalgam care în opinia mea reflectă relativ fidel societatea românească de astăzi. Și mi se pare că este o provocare foarte interesantă pentru că regulile se fac acum. Pe măsură ce creștem încercăm să facem și regulile acestei organizații. Cam atât la de ce PRO România”, a relatat Silviu Predoiu, la EvZ TV.

Predoiu: „Domnul Ponta s-a găsit cu certitudine printre aceștia”

„De ce Victor Ponta pentru că vă spuneam cred, e opinia mea și am dreptul la ea așa cum alții au dreptul să mă contrazică, este un om inteligent, își asumă răspunderea pentru deciziile pe care le ia, este capabil să ia decizii rapid inclusiv în situații complicate. Eu am lucrat de-a lungul timpului în calitatea oficială de cadru de comandă în Serviciul de Informații, am avut onoarea să colaborez cu 2 președinți direct, nemijlocit, cu 7 sau 8 premieri, cu foarte mulți minștri de externe, miniștri, secretari de stat de la comerț, industrie, ș.a.m.d.

Din păcate au fost puțini, poate 3 sau 4 persoane care m-au impresionat cu adevărat prin capacitatea lor de a procesa informația, mă refer la zona din care interacționam eu cu dumnealor, capacitatea de a procesa informația, de a-și asuma răspunderea, de a cere clarificări. Domnul Ponta s-a găsit cu certitudine printre aceștia. Cam astea sunt răspunsurile și în plus de asta aș mai spune ceva ați auzit de mulți politicieni să recunoască că au greșit și să încerce să-și repare greșelile?

Eu nu. Mi se pare iar că domnul Ponta este unul dintre ei. E adevărat că fiecare are dreptul să cântărească și să judece dacă este sau nu sincer. Eu zic că lăsăm rezultatele să vorbească dar cred sincer în intenția dumnealui de a nu mai repeta greșelile.

Eu personal m-am gândit și mi-am găsit pentru mine răspunsuri la fiecare dintre aceste elemente. Nu am identificat contradicții în raport cu principiile mele, dar raționamentele sunt strict personale și dacă le-aș prezenta ar putea fi destul de greu de digerat probabil pentru mulți, mai ales că sunt subiecte profund emoționale și unul și celălalt, le-am luat în calcul și concluzia a fost că am continuat demersul trecând de la consiliere personală a domnului Ponta la statutul de membru de partid și cumva activist. Titulatura poate să pară ciudată dar cam asta este, are un sens”, a mai spus fostul șef operativ al SIE.