Multe gospodine s-au întrebat de-a lungul timpului dacă pot să refolosească uleiul de măsline în care au prăjit diverse alimente. Cercetătorii de la Universitatea din Jaén (UJA) din Spania au făcut un studiu care răspunde la această întrebare.
Cercetătorii de la Universitatea din Jaén (UJA) din Spania vor să răspundă întrebării care se află pe buzele tururor gospodinelor prin punerea în funcțiune a unui sistem de inteligență artificială. Acesta ar urma să facă noi descoperiri privind coonservarea și utilizarea uleiului de măsline. Modelul creat de oamenii de știință va determina numărul maxim de de refolosiri a uleiului înainte ca acesta să conțină anumite substanțe nedorite în timpul preparării măncării. Legislația în vigoare recomandă ca uleiurile cu mai mult de 25% compuși polari să nu fie folosite.
Proiectul vrea să arate care este durata de viață a uleiului de măsline în funcție de condițiile de păstrare. Ulterior, poate fi emisă o predicție în legătură cu evoluția acestui tip de ulei în funcție de caracteristicile ambalajului sau condițiil de păstrare. „În final, luăm în considerare capacitatea de explicare a modelelor dezvoltate, determinând importanța variabilelor de intrare sau a variabilelor predictive în ceea ce privește calitatea uleiului în diferite condiții de utilizare și depozitare”, subliniază Dolores Pérez, unul dintre coordonatorii studiului.
Cercetările se vor termina în 2024, dar ele au pornit deja de la un model standar care urmează să fie verificat. Un alt cercetător a spus că au fost făcute studii care au arătat că uleiul de floarea-soarelui rafinat poate fi reutilizat până la 20 de prăjeli. În ceea ce privește uleiurile de măsline extravirgine, acest număr ar putea să fie dublat. Totul depinde de alimentele prăjite.
Ce spun bucătarii de refolosirea uleiului de măsline
Estimarea cercetătorilor este redusă de bucătarii care folosesc ulei de măsline extravirgin în preparatele lor. Ei consideră că acest tip de ulei poate fi refolosit maxim de patru sau cinci ori doar dacă au fost îndepărtate reziduurile și dacă nu a început să aibă o culoare închisă. „Evident, se va murdări mai repede dacă vom prăji niște flamenquines sau crochete decât niște cartofi”, spun reprezentanții companiei de ulei de măsline Estepa.
Consiliul de reglementare al companiei analizează și protejează uleiul din 13 localități din Sevilla și Cordoba. Există și alte recomandări de care este bine ca gospodinele să țină cont. Uleiul de măsline nu trebuie amescat cu alte grăsimi pentru că acestea nu sunt atât de tolerante temperaturilor ridicate și se vor descompune mai repede. Schimbările bruște de temperatură în timpul prăjirii alimentelor nu este recomandată, potrivit ElPais.