Evenimentul Zilei > Actualitate > De 8 martie, CARMEN IOHANNIS a stârnit cearta pe FACEBOOK! A greșit când a mers AȘA la MORMÂNTUL SFÂNT?
De 8 martie, CARMEN IOHANNIS a stârnit cearta pe FACEBOOK! A greșit când a mers AȘA la MORMÂNTUL SFÂNT?

De 8 martie, CARMEN IOHANNIS a stârnit cearta pe FACEBOOK! A greșit când a mers AȘA la MORMÂNTUL SFÂNT?

Primei doamne i s-a reproșat că a purtat o rochie prea scurtă, deasupra genunchiului, dar a fost criticată și pentru faptul că a intrat în Biserica Sfântului Mormânt fără a purta un batic

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, se află într-o vizită oficială în Israel și Palestina. Pe pagina de Facebook, președintele Klaus Iohannis a postat câteve imagini de la întâlnirile oficiale, dar și de la Mormântul Sfânt și de la întâlnirea cu Patriarhul Ierusalimului, iar ținuta primei doamne, atât cea din Biserica Sfântului Mormânt, cât și cea de la întâlnirea cu Teofil al III-ea, Patriarhul Ierusalimului, a stârnit comentarii din partea internauților.
mormantul sfant 2

Primei doamne i s-a reproșat că a purtat o rochie prea scurtă, deasupra genunchiului, dar a fost criticată și pentru faptul că a intrat în Biserica Sfântului Mormânt cu capul descoperit. „D-na o fusta mai scurta nu avea? As fi vrut sa o vad cum se inchina pe la icoane , aplecandu-se, asta daca a facut-o… cat despre capul descoperit…rusine si atat”, au scris unii. Pentru alții însă ținuta purtată a fost decentă. ”O tinuta la pas cu timpul si care i se potriveste perfect. Cat despre fusta scurta si despre lipsa esarfei sa fim cinstiti a fost un lucru introdus acum mult timp inainte si care este obicei ce nici nu se mai observa. Nu este de uitat ca nu ea a vrut sa fie prin a doamnă așa ca dupa mine se descurca prea bine. Protocol la ce? Dupa cum se vede in ultimul timp pare ca protocolul spune sa furi si sa minti poporul pe care il slujesti!”.

moprmant 4

Ce spun Cărțile Sfinte. De ce femeia trebuie să-și acopere capul în biserică

Cand femeia intra in biserica, i se cere sa-si acopere capul. Dimpotriva, barbatului i se spune ca nu trebuie sa aiba ceva pe cap in biserica. In acest sens, Sfantul Apostol Pavel spune: "Orice barbat care se roaga sau proroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau (pe Hristos), iar orice femeie care se roaga sau proroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul" (I Cor. 11, 4-5).

tinuta prima doamna in biserica

Pentru a înţelege cum trebuie cuvintele Sfântului Apostol Pavel, trebuie spus că locul din biserica nu este identic cu orice loc public, este unul sfinţit. Iar în acest loc cu totul special, ţinuta exprimă în mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu.

Basmaua sau valul cu care femeia isi acopera capul, a dat nastere la multe controverse. Si acest lucru s-a intamplat pentru ca pe de o parte nu au fost intelese cuvintele Sfantului Apostol Pavel, iar pe de alta parte, chiar fara sa cunoastem cuvintele Apostolului Pavel, vedem ca in biserica unele femei au capul acoperit, iar altele nu.

Cand vezi ca Sfanta Liturghie poate incepe si se poate sfarsi in conditiile in care nu toate femeile au capul acoperit, nu poti sa nu-ti spui: nu e ceva obligatoriu purtarea baticului, altfel, preotul nu ar fi inceput Liturghia, iar daca in timpul desfasurarii ei si-ar fi facut aparitia vreo femeie fara a avea capul acoperit, parintele ar fi trebuit sa intrerupa Liturghia.