„Atonement“, filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile BAFTA, care se acordă mâine, urmează fidel linia romanului „Ispăşire“, de Ian McEwan.
Dintr-un motiv de neînţeles, „Atonement“ a primit în limba română două traduceri diferite, pentru carte şi film: romanul lui Ian McEwan a apărut la Polirom cu titlul „Ispăşire“, în 2003, însă distribuitorii ecranizării au preferat un cuvânt mai tranşant pe afişe, dar mai puţin subtil, „Remuşcare“. Recent, volumul a fost reeditat, iar filmul va rula pe ecranele româneşti de pe 15 februarie.
Complicitatea carte-film poate fi inclusă printre cele mai reuşite din istorie, stilistica vizuală a prozatorului britanic închegându-se perfect în imagini, în regia lui Joe Wright. Dacă romanul lui McEwan, publicat în 2001, a fost plasat de revista „Time“ printre cele mai bune 100 cărţi din literatură, filmul a făcut deja carieră în cinema, deşi abia a fost lansat.
După ce a câştigat titlul de Cel mai bun film la Globurile de Aur, „Remuşcare“ a fost votat la şapte categorii la Oscar şi conduce în topul peliculelor la BAFTA, cu nu mai puţin de 14 nominaliză ri. Duminică, la Londra, în cadrul unei ceremonii, vor fi acordate trofeele britanice, „Remuşcare“ fiind dat aproape sigur drept câştigător.
Concurenţa „sună bine“ însă, mai ales la categoria Cel mai bun film, unde au fost incluse titlurile cu cele mai multe nominalizări la Oscar, „No Country for Old Men“ şi „There Will Be Blood“, pe lângă „American Gangster“ şi „Viaţa celorlalţ i“. Nici performanţele protagoniş- tilor din „Remuşcare“, Keira Knightley şi James McAvoy, n-au fost ignorate, ambii concurând la un premiu de interpretare.
Povara unei greşeli
Tânărul regizor Joe Wright e fidel romanului, care debutează ca o poveste de dragoste şi sfârşeşte cu o meditaţie despre puterea ficţiunii asupra vieţii şi compensarea erorilor umane prin literatură. Acţiunea începe într-o vară fierbinte a anului 1935. De la ferestra camerei sale, micuţa Briony Tallis (Saoirse Ronan) e martora unui episod care o tulbură: sora sa, Cecilia (Keira Knightley) se dezbracă şi se aruncă în fântâna arteziană, în faţa tânărului Robbie Turner (James McAvoy), ca să recupereze o vază cu flori.
Momentul de un erotism intens capă tă cu totul alte semnificaţii în mintea fetiţei de 13 ani. Şirul interpretărilor gre- şite nu se opreşte aici şi Briony depune mărturie împotriva lui Robbie, pentru un viol. Din acest punct, viaţa cuplului Cecilia-Robbie ia o turnură tragică, în parte şi din cauza războiului. La final, ne aflăm deja în anii ’90, când o Briony matură (Vanessa Redgrave), scriitoare apreciată, vorbeşte despre romanul vieţii ei şi despre cum şi-a ispăşit greşeala de a ruina două vieţi doar prin literatură.
Scriitorul, acuzat de plagiat
„Rareori o carte a prins viaţă atât de impetuos şi a lucrat atât de captivant în termeni de cinema, ca „Ispăşire“, scria „Variety“, care aprecia modul inteligent în care cineastul a alternat pe ecran viziunile personajelor asupra aceloraşi întâmplări. Iar, vizual, pelicula împrumută din armonia unei picturi.
Romanul i-a sporit lui Ian McEwan (60 de ani) autoritatea în materie de literatură - cartea s-a aflat pe lista scurtă a Man Booker Prize -, dar i-a şi potenţat faima de autor controversat. Acum doi ani, Lucilla Andrews, o fostă infirmieră care-şi povestise viaţa în „No time for romance“, îl acuza că a plagiat-o, mai ales în partea despre război. McEwan a negat, iar în sprijinul său au sărit John Updike, Margaret Atwood şi Thomas Pynchon. COVORUL ROŞU
Premiile BAFTA, în direct la HBO
Mâine, de la ora 23.00, HBO transmite în direct decernarea unora dintre cele mai importante premii din industria cinematografică: British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Iniţial, ceremonia avea loc după Oscaruri, însă, din 2002, o precede pe cea americană. Iar lista nominalizaţilor arată, cu mici diferenţe, ca aceea de la Oscaruri. Doar că britanicul „Atonement“ are acasă un număr dublu de nominaliză ri, mai exact 14. Urmează în top, la ceva distanţă, „No Country for Old Men“ şi „There Will Be Blood“, fiecare cu câte nouă nominalizări, „The Bourne Ultimatum“, cu şase, „The Live of Others“ şi „American Gangster“, cu cinci. Pentru titlul Cel mai bun actor concurează George Clooney, Daniel Day-Lewis, James McAvoy, Viggo Mortensen şi Ulrich Muhe. Trofeul pentru interpretare feminină ar putea merge la Cate Blanchett, Julie Christie, Marion Cotillard, Keira Knightley sau Ellen Page.