David Yates, despre Harry Potter: "Sfârşitul e cel mai interesant moment al poveştii"

David Yates, despre Harry Potter: "Sfârşitul e cel mai interesant moment al poveştii"

Regizorul ultimei părţi din "Harry Potter" vorbeşte pentru EVZ despre sfârşitul eroilor de la Hogwarts.

Când David Yates a fost cooptat pentru a regiza "Harry Potter şi Ordinul Phoenix" (2007), fanii seriei s-au uitat imediat la CV-ul său încărcat cu producţii de televiziune şi s-au temut că nu va fi capabil să se ridice la înălţimea marilor ecrane.

Cinci ani şi patru filme mai târziu, spectatorii din toată lumea pot răsufla în sfârşit uşuraţi. Regizorul britanic s-a descurcat de minune şi a pus punct în mod grandios aventurilor eroilor de la şcoala de magie Hogwarts. Într-un interviu acordat EVZ, David Yates vorbeşte despre cât de dificil i-a fost să transpună pe peliculă complexitatea personajelor din cărţile autoarei J.K. Rowling.

Care a fost cel mai atrăgător aspect legat de finalul "Harry Potter"?

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai interesant lucru legat de "Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a" e că încheie povestea. Ajungem la sfârşit. "Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea I" şi restul filmelor din serie mi s-au părut ca nişte LP-uri, ca nişte albume. Au avut un caracter oarecum episodic. Chiar dacă au avut scene foarte bine realizate, s-au terminat cu virgulă. Întotdeauna aveau un sfârşit de genul "vom reveni şi vom vedea atunci ce se va mai întâmpla". E ceva inevitabil pentru poveştile care curg. În schimb, "Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a" are un sfârşit în adevăratul sens al cuvântului. Spectatorii ajung astfel în cel mai interesant punct al unui film, când îşi spun "Povestea s-a încheiat. O înţeleg acum pe deplin". Cercul s-a încheiat, iar ăsta a fost cel mai plăcut aspect legat de "Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a".

EVZ: În timp ce "Partea I" s-a axat pe personaje, în "Partea a II-a" efectele speciale au jucat un rol esenţial. V-a plăcut să lucraţi cu tehnologiile de ultimă oră? David Yates: Da, mi-a plăcut. Cred că am avut nevoie de spectacol, grandoare, aventură, dragoni şi lupte. Pe de altă parte, nu e la fel de interesant să regizezi astfel de scene pe cât e să le priveşti. Asta pentru că ai de-a face cu sute de oameni, ecrane verzi şi bărbaţi în costume albastre. Din punct de vedere regizoral, misiunea ta devine una inginerească. Câteodată, când pui la punct cu încă trei persoane un dialog, ajungi acasă cu un sentiment de satisfacţie, pentru că aţi vorbit despre emoţii şi despre personaje. În schimb, în unele scene cu "Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a" singura mea observaţie pentru Dan (Daniel Radcliffe, interpretul lui Harry Potter, n.red.) a fost "Aleargă mai târziu! Aleargă mai târziu!". Unele momente sunt într- adevăr lipsite de profunzime, ceea ce este important este să vezi dacă exploziile se petrec în locurile potrivite, unde cad cascadorii, etc. Aşa că nu e atât de interesant să regizezi scenele acestea de acţiune. Mai târziu însă, când mă apuc de editat şi unesc toate piesele, lucurile devin foarte plăcute.

Străduinţă excesivă

Aţi regizat ultimele patru filme din franciza "Harry Potter". Cum vi se par acum, când priviţi în urmă? Îmi place atmosfera filmului cu numărul şase ("Harry Potter şi Prinţul Semipur", n.red.), datorită directorului de imagine Bruno Delbonnel. Mi-a plăcut să lucrez cu Bruno. E francez şi a introdus în film multă energie şi un stil vizual aparte. În ceea ce priveşte filmul cu numărul cinci ("Harry Potter şi Ordinul Phoenix", n.red.), mi se pare că ar fi putut ieşi mai bine. Mi se pare că m-am străduit prea tare la unele scene. A fost primul film din franciza "Harry Potter" pe care l-am regizat. În cazul filmului cu numărul şapte ("Harry Potter" şi Talismanele Morţii Partea I-a, n.red.), cred că ar fi putut fi ceva mai scurt. Pe de altă parte, am întotdeauna tendinţa să mă uit în urmă şi să spun despre un proiect că aş fi putut face lucrurile mai bine. Întotdeauna păţesc asta, indiferent de ce aş face. Însă per total, când mă uit la cele patru filme "Harry Potter" pe care le-am regizat, mă simt mândru de ele. Cred că sunt filme foarte bune, la care publicul s-a raportat aşa cum ar fi trebuit.

Cred că cea mai mare reuşită a "Părţii a II-a" este că aţi reuşit să redaţi adevărata complexitate a personajelor, la fel ca în carte. Probabil că a fost o mare provocare, dat fiind faptul că e mai uşor să fii complex într-o carte. Cum aţi reuşit să transpuneţi această complexitate pe marele ecran? Îi cunosc foarte bine pe actori, iar asta ajută, deoarece pot să folosesc experienţele lor personale în construcţia personajelor. Îi încurajez să facă asta, este o parte importantă a întregului proces. E foarte util să-şi folosească o parte din propriile vieţi, nu doar să se bazeze pe modul în care înţeleg ei personajele. Am folosit această strategie şi înainte să lucrez la "Harry Potter".

Cum de au fost aleşi actorii din "Harry Potter" atât de bine? De ce au fost ei atât de potriviţi pentru rolurile pe care le-au primit? Chris Colombus (regizorul primelor două titluri din franciza "Harry Potter", n.red.) şi David Heyman (producătorul francizei, n.red.) i-au găsit pe aceşti actori minunaţi, Daniel Radcliffe, Rupert Grint şi Emma Watson. Cred că toţi regizorii care i-au urmat lui Chris au avut succes pe spinarea lui. Pentru că el a definit universul vizual "Harry Potter". L-a făcut să fie foarte accesibil şi popular. Un alt merit remarcabil al său este că i-a găsit pe Dan, Rupert şi Emma. Cum a reuşit asta? Habar nu am, însă ştiu că au reuşit să-şi păstreze farmecul pe parcursul întregii serii. Sunt nişte oameni cu picioarele pe pământ şi foarte amabili. Mi-a plăcut că i-am putut ajuta să depăşească faza dificilă a adolescenţei. Meritul este însă al lui Chris, care i-a descoperit. Aşa că-i datorez o bere pentru asta.

VIZIONARE

Cuba Gooding Jr. a urmărit ultimul "Harry Potter" în Bucureşti

Actorul american a urmărit ultimul lungmetraj din seria "Harry Potter" ("Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a") în Bucureşti. Starul de la Hollywood nu a renunţat la gărzile de corp, dar a stat de vorbă cu jurnaliştii români, după ieşirea din cinematograf.

Cuba Gooding Jr. se află în România pentru filmarea unui lungmetraj de acţiune, la studiourile din Buftea. Thrillerul "One in the Chamber" îi are în distribuţie şi pe actorii Dolph Lundgren şi Billy Murray. Producţia este regizată de William Kaufman, iar filmările vor avea loc în Bucureşti.

"One in the Chamber" prezintă povestea unui asasin plătit, care face un joc dublu în plin război al unor clanuri mafiote ruseşti. La filmări vor participa şi figuranţi români. Actorul american a promis că se va întoarce în România, anul viitor, pentru a conduce o campanie de promovare a lungmetrajului filmat la studiourile din Buftea.

Cuba Gooding Jr. (foto) a devenit cunoscut pentru rolul din "Jerry Ma guire" (1996), pentru care a fost recompensat cu un premiu Oscar. A mai jucat în "Mai bine nu se poate" (1997), "Bărbaţi de onoare" (2000) şi "Pearl Harbor" (2001). (Alexandru Bărbulescu)

RECORD DE VIZIONĂRI

Încasări de aproape 500 milioane de dolari

"Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a" a devenit filmul cu cele mai încasări înregistrate vreodată în primul weekend de la lansare, înregistrând, la nivel mondial, încasări de 475 milioane de dolari. În urma debutului în forţă, analiştii de media estimează că "Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a" va deveni singura peliculă a francizei care va trece pragul de un miliard de dolari.

De vineri până duminică, pelicula a adunat în Statele Unite 168,6 milioane de dolari, depăşind astfel deţinătorul recordului, blockbusterul "Cavalerul Negru", lansat în 2008. Pe plan internaţional au fost strânse 307 milioane de dolari, "Harry Potter şi Talismanele Morţii Partea a II-a" detronând astfel "Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi" (2011), care a avut încasări în valoare de 260,4 milioane de dolari. Până acum, cele mai mari încasări ale francizei au fost aduse de primul film al seriei, "Harry Potter şi Piatra Filozofală" (2001), care a reuşit să strângă 974,8 milioane de dolari la nivel internaţional.

Actorii din "Harry Potter“ au relatat câteva momente şi impresii din cei 10 ani de lucru la film

Interpreta lui Hermione, Emma Watson, regretă că nu a jucat mai mult alături de Ralph Fiennes şi că nu a apucat să mănânce mai multe bomboane şi bucăţi de ciocolată pe platouri. Rupert Grint, cel care l-a jucat pe Ron, a încercat să semene cât mai mult cu personajul.

"Regizorul Alfonso Cuarón ne-a rugat, când produceam al treilea film, să scriem câte un eseu despre personajele noastre. Dar eu nu l-am scris pe al meu, pentru că mă gândeam că Ron nu ar fi făcut-o“, a povestit Grint pentru revista "Entertainment Weekly“.

Matthew Lewis a trebuit să poarte un costum care l-a îngrăşat pentru primele filme, atunci când personajul lui, Neville Longbottom, era supraponderal. "Am avut şi dinţi falşi în al treilea şi al patrulea film. Nu m-a deranjat, până am împlinit 14 ani şi le observam pe fetele de pe platou“, spunea Lewis.

Şi Helena Bonham Carter a purtat dinţi falşi, ba chiar i-a şi păstrat, pentru că erau făcuţi special pentru ea. Îi ţine în baie şi, când i se face dor de personaj, îi poartă. În schimb, a deranjat-o puţin că lucra mai multe luni la filme şi la montaj picau majoritatea scenelor ei.

"În ultimul film am învăţat să-mi ţin capul mai aproape de cei trei eroi, ca să nu mă poată tăia la montaj. E vorba despre supravieţuire aici“, a zis interpreta maleficei Bellatrix Lestrange. Şi cel care i-a dat viaţă vărului ei, Lucius Malfoy, Jason Isaacs, glumeşte pe seama personajului. "Perucile mele arătau la început ca părul Pamelei Anderson şi spre sfârşit arătau ca Lady Gaga“, spune Isaacs.

Bagheta ca Nintendo Wii

"Eram la şcoală, mergeam la teatru şi-i vedeam pe Michael Gambon (Dumbledore - n.red.) şi Maggie Smith (Minerva McGonaghall – n.red.) jucând şi apoi, ani mai târziu, râdeam cu ei pe platou. A fost cu adevărat special“, a povestit şi Alan Rickman, interpretul profesorului Snape.

Natalia Tena, cea care a interpretat- o pe Tonks, a povestit despre dezavantajele folosirii unei baghete magice. "E ca şi cum ai juca Nintendo Wii. Foloseşti multă forţă, dar nu loveşti nimic de fapt, aşa că în ziua următoare, braţul te doare incredibil de tare“, a spus ea.

Pentru David Thewlis, să-l joace pe vârcolacul Remus Lupin a fost un vis împlinit. "Scena în care mă transformam în vârcolac a fost deosebită, pentru că mereu mă prefăceam că fac asta când eram copil“, a mărturisit Thewlis.

Cât despre Robbie Coltrane, personajul Hagrid a fost ceva special în cariera lui. "Mereu am jucat oameni răi sau oameni amuzanţi. N-am mai jucat un om atât de simpatic în viaţa mea. E ciudat că încă se mai holbează copii de 10 ani la mine, la supermarket“, a povestit actorul.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/I_kDb-pRCds" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>