Datoria României va crește cu 70% până în 2028

Datoria României va crește cu 70% până în 2028 Sursa foto: Arhiva EvZ

România nu este, deocamdată, cu datoria guvernamentală echivalentă cu 50% din PIB, pe primele locuri după nivelul datoriei publice, perspectivele indică o creștere majoră a în perioada cuprinsă între 2023 și 2028.

Astfel, în următorii ani această datorie pe care o are țara noastră se estimează că va crește până la 122,1 miliarde de dolari americani, adică cu +70,44%.

În urma celui de-al zecelea an consecutiv de expansiune, estimările indică că datoria națională va atinge suma de 295,44 miliarde de dolari americani până în 2028, conform datelor furnizate de Statista.

Statele cu cea mai mare datorie

Analiza intitulată „Anatomia Datoriei Globale” realizată de analistul eToro, Bogdan Maioreanu, subliniază că nivelurile actuale ale datoriei globale sunt deosebit de ridicate. Se prezintă diferențe semnificative între componentele sale, cum ar fi datoriile guvernelor, companiilor sau gospodăriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Europa, atât guvernele cât și companiile înregistrează nivele de îndatorare mai ridicate decât omologii lor din Statele Unite.

Conform clasamentului celor 20 de țări cu cea mai mare datorie publică în 2022, Grecia ocupă locul patru, Italia se află pe locul 7, iar Portugalia, Franța și Spania se situează pe locurile 17, 18 și 19, respectiv.

Statele Unite se clasează pe locul 12 în această ierarhie.

Cu toate că consumatorii din Statele Unite și Regatul Unit se numără printre cei mai îndatorați din întreaga lume, aceasta nu reprezintă o surpriză, având în vedere influența lor semnificativă asupra economiilor respective.

De asemenea, rezistența relativă a piețelor emergente în ultimul timp poate fi înțeleasă prin nivelul redus al datoriei acestora, orientat către moneda locală și nu spre dolarul american.

Datoria globală, la aproximativ 250 de trilioane de dolari

Conform analizei, consecințele nivelurilor ridicate de datorie se reflectă în modul în care diverse țări gestionează provocările asociate cu inflația crescută și tensiunile geopolitice din perioada actuală.

Potrivit datelor furnizate de ONU, aproximativ 3,3 miliarde de oameni locuiesc în țări unde cheltuielile alocate pentru plata dobânzilor depășesc bugetele destinate educației sau sănătății.

Datoriile acumulate la nivel global de către gospodării, companii și guverne se apropie de pragul de 250 de trilioane de dolari. Ceea ce reprezintă aproximativ 250% din produsul intern brut mondial.

Femeia a rămas fără 2.400 de euro

Datorie externă. Sursa foto: Pixabay

Tendința pe termen lung a fost caracterizată de o creștere constantă a acestor datorii, fiind influențată de deficitele mari și cronice ale guvernelor din piețele dezvoltate și de investițiile imobiliare semnificative din China.

Procentajul datoriei publice raportat la PIB-ul mondial a înregistrat o triplare în ultimele decenii, iar China contribuie cu 30% la totalul datoriei globale a companiilor. Cu toate acestea, în ultimii ani, nivelul datoriei s-a stabilizat și a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce privește ponderea în PIB.

Nivelul de datorie din Japonia, la nivel extrem

Structura datoriei are o importanță crucială și prezintă variații semnificative în funcție de țară.

Deși nivelul de datorie din Japonia este estimat la peste 420% din PIB, aparent ieșind din tipare, această cifră se concentrează în principal asupra guvernului și beneficiază de sprijinul consumatorilor cu un grad redus de îndatorare și de o rată a dobânzii scăzută.

Contrastul este evident în cazul datoriei Chinei, care atinge 308% din PIB. Acest fapt evidențiază faptul că, în timp ce guvernul și gospodăriile au niveluri reduse de îndatorare, corporațiile chineze se situează printre cele mai îndatorate din lume.