Datoria externă a României crește înfiorător. Împrumuturi la cote amețitoare în acest an

Datoria externă a României crește înfiorător. Împrumuturi la cote amețitoare în acest anSursa foto arhiva EVZ

În contextul în care oficialii români promit creșteri de salarii și pensii de anul viitor, datoria externă a țării devine tot mai mare, astfel că, la nivel de cetățean, datoria a ajuns la circa 6000 de lei.

Guvernul României a împrumutat în primele nouă luni din anul curent suma de 106 miliarde de lei. Mai precis, la nivel statistic, un român ajunge să datoreze acum 5.579 de lei.

Datoria externă a României, tot mai mare

În plus, în fiecare lună, Executivul țării a reușit să îndatoreze pe fiecare cetățean cu suma de 619 lei.

Principalele motive pentru care se întâmplă asta au legătură cu deficitul bugetar de finanțare, existând o diferență prea mare între ce se încasează și ce se cheltuie în România, de circa 80 de miliarde de lei, dar și cu o altă datorie publică de refinanțat, de circa 70 de miliarde de lei.

Acestea din urmă reprezintă împrumuturi contractate de Guvernele țării în anii precedenți, și care vor trebui  returnate, dat fiind că au depășit data scadentă.

Cresc pensiile din ianuarie 2023

Totuși, ministrul de Finanțe Adrian Câciu a promis că din 2023 vor crește pensiile în România: „Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată.

În paralel, noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătățită. Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşte de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a transmis ministrul de Finanțe Adrian Câciu, conform Cancan.

Cresc salariile în România

Mai mult, ministrul Muncii Marius Budăi a transmis că Executivul analizează soluţii care să vină în sprijinul lucrătorilor şi angajatorilor. Salariul va crește din luna ianuarie a anului viitor, dar sunt luate în calcul și alte beneficii, a spus acesta.

„În acord cu principiile care stau la baza marcării acestei zile şi ţinând cont şi de contextul economic şi social dificil pe care îl traversăm cu toţii, Guvernul analizează intens variante de soluţii care ar putea să vină în sprijinul lucrătorilor, dar şi al angajatorilor, astfel încât impactul crizei economice să fie cât mai mic.

Majorarea salariului minim la 3.000 de lei, începând cu luna ianuarie a anului viitor, modernizarea sistemului de protecţie socială, de îmbunătăţire a capacităţii de coordonare a măsurilor luate, dar şi a intervenţiei directe asupra cauzelor de transmitere a sărăciei sunt lucruri care ne preocupă şi care trebuie analizate cu partenerii sociali”, a transmis Marius Budăi.