Datele clasificate ale unui blindat german, găsite într-un laptop second-hand
- Tudor Borcea
- 19 martie 2020, 13:40
Wiesel 2 „Ozelot” (sau Leichte Flugabwehr System – LeFlaSys) este un vehicul de luptă conceput de Rheinmetall. Datele complete referitoare la această armă sunt clasificate. Sau ar fi trebuit să fie.
Wiesel 2 este un blindat de 4,1 tone, dotat cu radar și cu rachete cu rază scurtă de acțiune (Stinger sau Mistral) pentru a asigura protecția centrelor de comandament și a trupelor pe teren.
Chiar dacă Bundeswehr i-a publicat caracteristicile generale, toate datele referitoare la acest vehicul nu sunt destinate publicului larg, fiind clasificate.
În Germania, există patru grade de clasificare a informațiilor sensibile.
Cele care se referă la Wiesel 2 „Ozelot” fac parte din categoria „VS-Nur für den Dienstgebrauch”, adică ultimul nivel de confidențialitate.
Cunoașterea acestor date de către persoane neautorizate „aduce prejudicii intereselor Germaniei”.
Surprinzător, informații despre Wiesel 2 au putut fi consultate de analiștii companiei de securitate informatică G-Data, pentru suma (modestă, în raport cu importanța lor) de 100 de euro.
Specialiștii G-Data au cumpărat cu acești bani un laptop second-hand, scos la vânzare pe eBay, după ce aspectul acestui computer le-a sugerat că a fost folosit în alte scopuri decât cele ale unor utilizatori obișnuiți.
Suspiciunile și intuiția celor de la G-Data au fost răsplătite. Memoria calculatorului conținea toate informațiile despre Wiesel 2 „Ozelot”. Deci informații clasificate.
„Laptopul pe care l-am achiziționat conține date tehnice detaliate despre sistemul LeFlaSys, inclusiv instrucțiuni pas cu pas pentru operare și întreținere, informații despre sistemul de țintire(...) Și, bineînțeles, instrucțiuni despre cum să distrugi întregul sistem pentru a împiedica utilizarea acestuia de către forțele inamice”, a declarat pentru Deutsche Welle, postul de radio public german, Tim Berghoff, expert la G-Data. „Ne-a fost ușor să accedem la informații. Accesul la Windows nu a necesitat o parolă. Conexiunea la programul care conținea documentația sistemului de armament a fost protejată de o parolă foarte ușor de ghicit”, a explicat Berghoff.