Danone și Coca-Cola vor fi obligate să reducă prețurile. De când se va aplica acest lucru

Sute de companii străine au rămas în Rusia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Danone și Coca-Cola sunt printre cele 75 de companii de bunuri de larg consum cărora autoritățile franceze le-au cerut să scadă prețurile. Această listă este utilizată de guvernul Franței în cadrul unei inițiative menite să reglementeze prețurile produselor de consum.

Pe data de 9 iunie, ministrul de Finanțe francez Bruno Le Maire a anunțat că a obținut angajamentul unor companii de a reduce prețurile la sute de produse, sub amenințarea sancțiunilor financiare în cazul în care nu își respectă promisiunile.

Guvernul francez utilizează o listă întocmită de un grup de cercetare, conform a trei surse care au cunoștințe în acest domeniu, ca referință pentru proiectul său.

Presiune asupra marilor producători de alimente

Ministerul Economiei din Franța a comunicat că nu poate confirma sau infirma existența listei menționate. Unilever, producătorul cunoscut pentru mărci precum maioneza Hellmann's și supa Knorr, a declarat pe 9 iunie că se numără printre companiile incluse în planul guvernamental.

În presa franceză au fost identificate recent și alte companii, printre care Coca-Cola, Mondelez și Nestle. Lista cuprinde însă o gamă variată de producători alimentari, inclusiv grupul agricol francez Avril, precum și unii dintre cei mai mari producători de băuturi din lume, cum ar fi Pernod Ricard.

Kellogg a emis un comunicat în care a menționat că nu poate comenta discuțiile dintre guvern, asociațiile comerciale și comercianții cu amănuntul, dar a subliniat că runda anuală de negocieri a fost finalizată. Compania a precizat că prețurile de vânzare cu amănuntul pentru produsele sale sunt stabilite exclusiv de către comercianți.

Marii producători au crescut prețurile din cauza războiului din Ucraina

Producătorii diverselor produse, de la înghețată la articole de curățat, au majorat prețurile, argumentând că trebuie să facă față creșterii costurilor, în special în urma războiului din Ucraina, care a determinat o creștere a prețurilor la energie și alte mărfuri, comparativ cu perioada pandemiei.

Cu toate acestea, recent, unii producători de bunuri de larg consum au declarat că costurile au început să scadă, ceea ce a condus la acuzații din partea legislatorilor și autorităților de reglementare că aceste companii mențin prețurile ridicate în mod nejustificat.

În ultimele luni, investitorii au emis avertismente cu privire la necesitatea ca companiile din sectorul bunurilor de larg consum să înceapă să limiteze creșterea prețurilor, întrucât costurile din lanțul de aprovizionare sunt în scădere. Aceștia sunt îngrijorați că noi creșteri ale prețurilor ar putea afecta cota de piață și profitabilitatea companiilor, potrivit Reuters.