Secţia pentru judecători a CSM a stabilit că judecătorul Danileț a încălcat normele Codului deontologic, prin postările sale de pe pagina de Facebook în care a lansat, în repetate rânduri, critici cu privire la activitatea ministrului Justiției. Ba mai mult, „observațiile” acestuia aveau tentă politică, depășind astfel limitele obligației de rezervă impuse magistraților, scriu jurnaliștii de la Gazeta de Cluj.

„Secţia pentru judecători a constatat încălcarea de către domnul judecător Cristi Danileţ din cadrul Tribunalul Cluj a normelor de conduită reglementate de art.9, alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor (majoritate: 6 voturi DA, 3 voturi NU)”, scrie în decizia CSM, care s-a bazat pe raportul întocmit de Inspecția Judiciară din 13 decembrie 2018, publicat în exclusivitate de luju.ro.

Hotărârea CSM a fost luată și pe baza a două postări pe Facebook ale judecătorului din 24 iulie 2018, respectiv 1 august 2018. Danileț l-a ironizat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, care spunea că persoanele care cred că au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI pot cere revizuirea sențintei.

„Așa fiind, susținerea domnului judecător că postura sa îl obligă mai mult a avea o reacție atunci când activitatea sa este vizată și când CSM-ul tace și nu are nicio reacție cu privire la declarațiile ministrului justiției, trebuie arătat că, fără a i se impune să renunțe la dreptul la libertatea de expresie, este de netagaduit ca circumstanțele speciale în care comentariile sale au fost făcute, ca și lipsa de reținere și prudența ca raspuns la cele afirmate de politician, au fost de natură a depăși limitele obligației de rezervă impuse magistraților.(…)

Astfel, reacțiile pe care consideră că trebuie să le aibă în postura sa de judecător, relativ la diferite modificări ce privesc reglementări în domeniul justiției, trebuie să fie unele constructive, aplicate și nu ofensatoare, de natură a crea prejudicii de imagine altcuiva, în speță ministrului justiției”, mai scrie sursa citată.

Cu o săptămână înainte de decizia pe care urma să o ia CSM, Danileț susține că nu se va prezenta la CSM.

”Săptămâna viitoare ar trebui să merg la CSM pentru a răspunde cu privire la anumite afirmaţii făcute de mine în mediul online. Sunt trei astfel de acţiuni derulate împotriva mea de la începutul acestui an şi încă una în stadiu incipient. Vreau să fie foarte clar: nu accept să dau explicaţii nimănui pentru ceea ce scriu sau spun, cât timp nu comentez dosare în curs de derulare, nu critic colegi şi nu instig la încălcarea legii. Particip activ la dezbaterile publice cu privire la subiecte interesând aspecte socio-juridico-politice încă din anul 2003. Până acum, niciodată nu mi s-a imputat nimic. Mai mult, toate afirmaţiile mele sunt în aceeaşi manieră, relevând o constanţă a principiilor pe care le susţin de mulţi ani şi care sunt conforme standardelor internaţionale privind justiţia. Brusc însă, au apărut mai multe autosesizări ale Inspecţiei care are puterea de a alege în mod arbitrari pe ce magistrat să urmărească şi pentru ce postări şi interviuri. Ei bine, de azi înainte nu voi mai da curs niciunei chemări la CSM sau Inspecţie pentru presupuse delicte de opinie. În România încă avem libertatea de expresie şi înţeleg să îmi exercit acest drept ca orice alt cetăţean, în mod demn şi integru, cu singurele limite impuse expres de legea ce guvernează statutul magistraţilor”, informa Danileţ pe Facebook.

Infromațiile furnizate de Antena 3 au fost preluate de mai multe publicații, iar judecătorul a ținut să facă precizări cu privire la decizia luată de CSM în cazul său. Acesta a declarat că nu a fost sancționat, ci doar a încălcat Codul deontologic.

„Acum câteva săptămâni ziceau unii de la ziar că aș fi fost sancționat disciplinar pentru că am încălcat codul deontologic criticându-l pe ministru și vorbind ceva de protocoale. Am spus atunci că nu e adevărat: era vorba doar de o amânare a cauzei aflate la CSM care s-au autosesizat pentru o postarea de a mea pe FB. Văd reluată știrea cum că azi aș fi fost sancționat pentru că am încălcat codul deontologic. Așadar: cei care au spus același lucru data trecută, au mințit; cei care spun asta azi, dezinformează: pentru încălcarea Codului deontologic un magistrat nu este sancționat, cel mult se ține seama de asta la evaluarea care se face o dată la câțiva ani, dar care nu se mai face pentru magistrații cu peste 20 ani vechime, cum sunt eu.

PS. Lăsați că vă spun eu când voi fi sancționat disciplinar, cu ce și pentru ce anume. Urmează și asta, cu siguranță”, a scris pe Facebook, Cristi Danileț.